1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Inmatricularile noi de vehicule destinate transportului pasagerilor au scazut cu 10%, in T3

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 16,1% in trimestrul III 2022 fata de trimestrul III 2021, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In acelasi trimestru al anului 2022, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 10,0% comparativ cu trimestrul III din anul 2021.

Potrivit datelor, in trimestrul III 2022, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 69,7%, in scadere cu 2,5 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2021.

Astfel, in trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III al anului 2021, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat creteri la categoria mopede i motociclete cu 20,7% i la categoria autobuze si microbuze cu 11,5% i scadere la categoria autoturisme cu 17,3%. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate creteri la categoria mopede i motociclete cu 30,4% i la categoria autobuze i microbuze cu 6,2% i scadere la categoria autoturisme cu 9,9%.

Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate scaderi la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,0%, la categoria remorci i semiremorci cu 3,3% i la categoria autotractoare cu 2,5%. Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat cretere la categoria autotractoare cu 55,8% i scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 18,4% i la categoria remorci si semiremorci cu 9,8%. Fata de trimestrul II 2022, in trimestrul III 2022, inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat cretere cu 5,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor i scadere cu 4,6% la vehiculele pentru transportul marfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului III 2022, in proportie de 59,2%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 11,6%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,0%; pentru categoria autobuze i microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,2% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede i motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 28,1% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proporie de 29,5%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proporie de 36,3%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,1% au fost clasificate in norma Non-Euro.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere cuprind inregistrarile de vehicule noi, inclusiv ale celor achiziionate in leasing, precum i inregistrarile de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule. Datele nu includ reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului in urma vanzarii autovehiculului, tramvaiele si troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultura si vehiculele de locuit. Vehiculele inmatriculate in circulatie, la sfarsitul trimestrului de referinta, prezinta date provizorii privind vehiculele rutiere inmatriculate, clasificate functie de Normele europene de poluare. Categoria "Mopede si motociclete" include mototriciclurile i cvadriciclurile. Vehiculele rutiere pentru scopuri speciale includ vehicule de pompieri, macarale mobile etc. Datele nu includ vehiculele rutiere pentru care nu sunt aplicabile Normele europene de poluare, respectiv tractoare, remorci i semiremorci.