1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Inmatricularile de vehicule noi au scazut cu 10% in primul trimestru al acestui an

In primul trimestru din 2022 inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 10,0% fata de trimestrul I 2021, conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, in trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I al anului 2021, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat creteri la categoria autobuze si microbuze cu 20,0% i la categoria mopede i motociclete cu 10,2%.

Inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 18,2% in primul trimestru al anului 2022, comparativ cu trimestrul I din anul 2021.

Vehiculele rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat scaderi la toate categoriile, astfel: la categoria autotractoare cu 23,0%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 20,3% i la categoria remorci i semiremorci cu 13,1%.

Conform INS, vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului I 2022, in proportie de 58,1%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 11,8%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,1%; pentru categoria autobuze i microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,3% fiind clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede i motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 29,2% au fost clasificate Non-Euro.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere cuprind inclusiv inregistrarile de vehicule noi achiziionate in leasing, precum i inregistrarile de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule.

Datele nu includ reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului in urma vanzarii autovehiculului, tramvaiele si troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultura si vehiculele de locuit.