1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate intreprinderilor, in crestere la noua luni

In luna septembrie 2022, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in termeni nominali fata de luna august 2022, atat ca serie bruta cu 5,8%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Fata de luna septembrie 2021, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut in termeni nominali atat ca serie bruta cu 31,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 31,9%.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut, in termeni nominali, fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 27,9%, respectiv cu 27,0%.

Septembrie 2022 comparativ cu august 2022

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,8%, datorita cresterii cifrei de afaceri din activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+25,8%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+8,3%), activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+5,8%), activitatile de transporturi (+3,0%) si din activitatile de comunicatii (+2,4%).

Potrivit statisticii, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,3%.

Septembrie 2022 comparativ cu septembrie 2021

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 31,2%, datorita cresterii cifrei de afaceri din activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+37,9%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+35,3%), activitatile de transporturi (+29,9%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+13,7%) si din activitatile de comunicatii (+10,5%).

Potrivit INS, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 31,9%.

Cifra de afaceri neta reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri neta nu include TVA si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.

Indicii valorici (nominali) ai cifrei de afaceri sunt indici de tip Laspeyres si masoara evolutia acestora (in preturi curente). Primii indici obtinuti sunt la nivel de diviziune CAEN Rev.2 apoi prin agregari succesive se obtin indici la nivel de total. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta (2015).