1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut in primele noua luni din 2022

In luna septembrie 2022, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in termeni nominali, fata de luna august 2022, atat ca serie bruta cu 2,3%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,5%, potrivit Institutul National de Statistica.

Conform statisticii, fata de luna septembrie 2021, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in luna septembrie 2022, a crescut, in termeni nominali, atat ca serie bruta cu 15,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 16,9%.

In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022 cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in termeni nominali, fata de perioada 1.I-30.IX.2021, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 25,0%, respectiv cu 25,1%.

Septembrie 2022 comparativ cu august 2022

Potrivit INS, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,3%, datorita cresterii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+19,0%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+8,9%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+7,3%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+6,6%) si din comertul cu ridicata specializat al altor produse (+4,5%).

Scaderi s-au inregistrat in: comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-5,8%), comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-2,1%) si comertul cu ridicata nespecializat (-0,9%).

Astfel, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,5%.

Septembrie 2022 comparativ cu septembrie 2021

Potrivit statisticii, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 15,6%, datorita cresterii cifrei de afaceri din: activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+39,2%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (+26,8%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+26,0 %), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+18,5%), comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+16,4%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele 3/4 alimentare (+11,9%) si comertul cu ridicata nespecializat (+4,5%). Comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii a scazut cu 0,6%.

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna septembrie 2022, comparativ cu luna septembrie 2021, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 16,9%.

Cifra de afaceri neta reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri neta nu include TVA si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.

Indicii valorici (nominali) ai cifrei de afaceri sunt indici de tip Laspeyres si masoara evolutia acestora (in preturi curente). Primii indici obtinuti sunt la nivel de grupa CAEN Rev.2 apoi prin agregari succesive se obtin indici la nivel de total. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta (2015).