1asig.ro
1asig.ro

INS: Asteptarile managerilor pentru urmatoarele trei luni

5 min. / 1.540 cuvinte
Managerii romani estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a activitatii si a numarului de salariati in constructii si servicii si o stabilitate a preturilor in industria prelucratoare si constructii, potrivit rezultatelor unei anchete publicata de Institutul National de Statistica (INS).

PROMO


In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea moderata a volumului productiei (sold conjunctural -14%). Activitatile care vor inregistra cele mai mari scaderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de imbracaminte (sold conjunctural -30%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2020, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scaderea volumului productiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimeaza de asemenea scaderea numarului de salariati (sold conjunctural -18%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni cresterea moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza cresterea moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimarilor din luna noiembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -25%). Dintre activitatile care vor inregistra o scadere accentuata se numara cele de creatie si interpretare artistica (sold conjunctural -99%), urmate de activitatile hotelurilor si ale altor facilitati de cazare (sold conjunctural -71%).

In sectorul de servicii se estimeaza scaderea numarului de salariati (sold conjunctural -19%). Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -13%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.2.334 accesari