1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INFOGRAFIC: Sondaj - 1 sofer roman ...

INFOGRAFIC: Sondaj - 1 sofer roman din 10 se enerveaza de fiecare data cand circula cu masina. FII TREAZ LA VOLAN! devine FII CALM LA VOLAN!

Desi reprezinta un risc greu cuantificabil in cifre, cercetarile in domeniu indica faptul ca agresivitatea la volan creste semnificativ riscul producerii de accidente rutiere, alaturi de factori precum oboseala, neatentie, alcool sau lipsa de experienta. Soferii care manifesta un nivel mare de agresivitate la volan raporteaza de doua ori mai multe accidente in simularile de condus, conform American Pychological Association.

De altfel, 80% dintre soferii romani care au participat la sondajul "Cat de calm esti in trafic?", organizat in cadrul campaniei "FII TREAZ LA VOLAN!", la care au participat 9.644 de respondenti, sunt de acord ca persoanele care se enerveaza la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase in trafic. Cu toate acestea, majoritatea manifesta relativ des stari emotionale negative de tipul furiei la volan. Mai jos gasiti rezultatele complete ale sondajului.

In acest context, in 2020, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! devine FII CALM LA VOLAN!, avand ca obiective sa atraga atentia asupra pericolului agresivitatii la volan si sa contribuie la reducerea agresivitatii din trafic.

Demersul "FII CALM LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, ISF - Institutul de Studii Financiare si FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor.

De asemenea, campania este realizata cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, UNIQA Asigurari, OMNIASIG VIG, GRAWE Romania, DESTINE Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, FUNK Broker, MIB - Millenium Insurance Broker, GARANTA Asigurari, GLOBASIG Broker, DAUNE Expert, LION Broker, AON Romania, DAW Management, OTTO Broker, GT MOTIVE, PRESTIGE Broker si HOBBIT Broker.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Asociatiei motoADN, Ford Mustang Romania, TATUC Serv Consulting, 5 to go si autopia.ro. Partenerii Stiintifici ai campaniei sunt PsihoTrafiQ - Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera si Asociatia Respiro.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, ProMotor.ro, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro, AutoStiri.ro si AutoNapoca.ro.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.Rezultatele sondajului

Conform sondajului, 54% dintre soferi (1 din 2) au declarat ca se enerveaza din cand in cand atunci cand sunt la volan, in functie de trafic, in timp ce 11% se confrunta cu astfel de stari emotionale aproape de fiecare data cand circula cu masina, iar 30% au declarat ca se enerveaza destul de rar atunci cand conduc. Doar 5% nu se enerveaza niciodata.


In ceea ce priveste modul in care isi exprima furia, majoritatea (37%) opteaza pentru gesturi si cuvinte obscene, 17% folosesc o combinatie de gesturi obscene si folosirea claxonului in mod agresiv, iar 4% au declarat ca recurg la manevre agresive - urmarirea soferului, frana, depasire la limita etc. Pe de alta parte, 33% declara ca nu isi manifesta furia verbal sau prin gesturi.

Conform mai multor studii, exista anumite comportamente din trafic care genereaza reactii agresive din partea soferilor. Cu toate acestea, "gravitatea" reactiei difera de la un gest la altul. De exemplu, atunci cand sunt blocati in spatele unui sofer care circula mai incet decat ei, circa 54% dintre respondentii care au participat la sondaj au declarat ca se enerveaza numai in anumite cazuri, in functie de starea lor personala, 18% se enerveaza destul de repede, 7% se enerveaza aproape imediat, iar 21% nu se enerveaza deloc. Pe de alta parte, atunci cand soferul din spatele lor nu pastreaza distanta si circula prea aproape de ei, 32% se enerveaza numai in anumite cazuri, 18%, destul de repede, 10%, aproape imediat, insa 40% nu se enerveaza deloc (aproape dublu fata de situatia anterioara).

1 conducator auto din 4 (25% dintre respondenti) reactioneaza aproape imediat atunci un alt sofer este agresiv fata de el in trafic, 31% fac acest lucru doar in anumite cazuri, in functie de starea personala, in timp ce 32% nu reactioneaza niciodata agresiv in aceasta situatie.

Circa 43% dintre conducatorii auto declara ca "nu au dat niciodata flash-uri" unui sofer care mergea mai incet in fata lor, iar doar 11% marturisesc ca fac acest gest des.

De asemenea, 13% dintre soferi declara ca au intrat intr-o confruntare fizica cu un alt sofer cel putin o data, 18% dintre participantii la sondaj (aproape 2 soferi din 10) au coborat cel putin o data din masina ca sa se certe cu un alt sofer, iar 12% s-au abatut cel putin o data din drum ca sa urmareasca un alt sofer care le-a taiat calea.Agresivitatea in trafic genereaza si un sentiment de nesiguranta

Alaturi de cresterea riscului de accident, agresivitatea din trafic genereaza si o stare de nesiguranta conducatorilor auto. Jumatate dintre soferii care au participat la sondaj au declarat ca s-au simtit in pericol fizic in trafic: 31% o data sau de doua ori de cand sunt soferi, iar 12% de cateva ori in ultimul an.

De asemenea, doar 16% dintre participantii la sondaj nu au "primit niciodata flash-uri" in trafic. 36% au fost tinta unor astfel de gesturi de cateva ori in ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare data cand conduc, 9% aproape in fiecare saptamana).

76% dintre respondenti nu au fost confruntati niciodata de un sofer care s-a dat jos din masina ca sa se certe cu ei, insa 1 sofer din 5 a patit cel putin o data acest lucru.82% dintre conducatorii auto nu au fost niciodata urmariti de un alt sofer care a considerat ca a fost defavorizat in trafic (i s-a taiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), insa restul de 18% (aproape 1 sofer din 5) au patit acest lucru cel putin o data.


Esantion

La sondajul "Cat de calm esti in trafic?" au participat 9.644 de respondenti, dintre care 8.885 de soferi (92%). Circa 74% dintre ei conduc zilnic, iar 20%, de cateva ori pe saptamana. In ceea ce priveste genul respondentilor, 66% sunt barbati si 31% femei (3% au preferat sa nu specifice), iar in ceea ce priveste varsta, majoritatea se incadreaza in categoria 18 - 55 de ani: 46% din totalul participantilor la sondaj au intre 18 - 25 de ani, 24%, intre 35 - 55 de ani si 23%, intre 26 - 34 de ani.

Sondajul s-a desfasurat online, in perioada 24 iunie - 12 iulie 2020.