1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INFOGRAFIC: In 2022 s-a ...

INFOGRAFIC: In 2022 s-a inregistrat cel mai mare numar de case afectate de incendii din ultimii 9 ani

Numarul incendiilor care au avut loc in tara noastra a fost in crestere in 2022, comparativ cu situatia din ultimii doi ani, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, transmise la solicitarea 1asig.ro.

Astfel, "in anul 2022 au fost inregistrate 43.234 de interventii pentru stingerea incendiilor", arata datele IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 41% mai mare fata de cel inregistrat in 2021, cand fusesera raportate 30.597 de cazuri. Mai mult, conform datelor detinute de 1asig.ro, pe baza informatiilor comunicate de IGSU, acesta este cel mai mare numar de incendii anuale inregistrat pe teritoriul tarii noastre din 2014 si pana in prezent.

Dintre incendiile inregistrate anul trecut, 16% - adica un total de 7.070 au afectat locuinte. Este cel mai mare numar anual de locuinte afectate de incendii incepand din 2014 si pana in prezent, arata datele analizate de 1asig.ro.

Principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuinte au fost, anul trecut:

  • Cos de fum defect sau necuratat (34% dintre incendiile la locuinte, adica circa 2.400)
  • Instalatii electrice defecte sau cu improvizatii - 23%
  • Mijloace de incalzire defecte sau cu improvizatii - 13%
  • Focul deschis - 9%

De asemenea, mai arata datele IGSU, ca in fiecare an, cele mai multe incendii care afecteaza locuintele romanilor au loc in lunile friguroase, de iarna si inceput de primavara. Astfel, in 2022, cele mai mult incendii la locuinte au fost raportate in: ianuarie (1.077), martie (994), decembrie (817) si februarie (726).

Reamintim ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren). De asemenea, pentru companiile care pot fi afectate de incendii, exista posibilitatea incheierii unei asigurari de tip property.