1asig.ro
1asig.ro

INFOGRAFIC: Fii #treazlavolan in mini-vacanta de 15 august! 9 recomandari pentru a fi in siguranta la volan!

5 min. / 1.540 cuvinte
Pentru multi soferi, mini-vacanta de 15 august poate reprezenta un prilej excelent de a calatori, la mare sau la munte, in tara sau in afara ei. Indiferent unde alegeti sa va petreceti mini-vacanta, daca plecati cu masina, iata cateva recomandari generale pentru a fi in siguranta la volan si a evita producerea de accidente:

PROMO


1. Nu vorbiti la telefonul mobil in timp ce conduceti masina. Distragerea atentiei, creata de vorbitul la telefon, afecteaza sofatul in mai multe feluri, generand timpi mai mari de reactie (in special timpi mai mari de franare) si probleme in mentinerea benzii corecte. Conform datelor publicate in "Global status report on road safety", soferii care vorbesc la telefonul mobil au de circa 4 ori mai multe sanse sa fie implicati intr-un accident rutier decat cei care nu fac acest lucru. Mai mult decat atat, dispozitivele handsfree nu par sa ofere un avantaj semnificativ comparativ cu telefoanele tinute in mana - in principal pentru ca cea mai periculoasa forma de distragere a atentiei - cea cognitiva - se aplica amandurora la fel. De asemenea, nu scrieti SMS-uri sau alte mesaje text in timp ce sunteti la volan!

2. Nu conduceti daca sunteti obositi. Somnolenta la volan este periculoasa, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului. La fel ca alcoolul, somnolenta incetineste timpul de reactie, scade gradul de constientizare a mediului inconjurator, provoaca deficiente in judecata si creste riscul de a fi implicat intr-un accident auto.

3. Circulati cu atentie si calm si respectati toti participantii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.

4. Nu conduceti sub influenta bauturilor alcoolice. Orice cantitate de alcool, oricat de mica, va poate afecta abilitatea de a conduce. Alcoolul incetineste activitatea sistemului nervos central, inclusiv a creierului, iar consumul acestuia cauzeaza: probleme de vedere, incetinirea reflexelor, reducerea concentrarii, crearea unei stari de relaxare si somnolenta, dificultati in interpretarea informatiilor senzoriale, dificultati in desfasurarea mai multor activitati in acelasi timp (ex: pastrarea benzii si a directiei, in timp ce va concentrati la traficul din jur), supraestimarea propriilor abilitati, ceea ce poate determina asumarea de riscuri la volan.

5. Evitati consumul de bauturi alcoolice seara daca dimineata urmeaza sa conduceti masina. Starea de "mahmureala" (raportata a doua zi dupa ce ati consumat alcool) va poate crea probleme de concentrare la volan si chiar stari de somnolenta

6. Respectati viteza legala si adaptati intotdeauna viteza la conditiile de drum. Conform datelor Politiei Rutiere, viteza neadaptata la conditiile de drum a fost pe primul loc in topul cauzelor care au produs accidente rutiere grave in anul 2015, cauzand aproape 17% dintre acestea.

7. Purtati centura de siguranta, indiferent daca sunteti sofer sau pasager in masina, atat in localitati, cat si in afara acestora. Purtarea centurii de siguranta reduce riscul mortii soferului si a ocupantilor de pe locurile din fata cu 45-50%, precum si riscul ranilor minore sau grave cu 20%, respectiv 45%. Printre ocupantii locurilor din spate, purtarea centurii de siguranta reduce riscul ranilor fatale sau grave cu 25% si riscul ranilor minore cu pana la 75%, conform raportului "Global status report on road safety".

8. Fiti atenti la manevra de depasire. Daca un partener de trafic s-a angajat intr-o depasire hazardata, trebuie incetinita viteza, facilitandu-i astfel reintrarea, fara pericol pe partea dreapta.

9. Concentrati-va in totalitate pe condus si nu lasati nimic sa va distraga atentia de la drum. Nu intreprindeti alte activitati menite sa va distraga atentia: nu folositi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificari, a face fotografii sau a va juca, nu consumati alimente in timp ce conduceti etc. Daca o alta activitate va necesita atentia in timp ce sunteti la volan, trageti pe dreapta intr-un loc sigur pentru a va ocupa de ea - nu incercati sa faceti acest lucru in timp ce conduceti.

De asemenea, nu subestimati pericolul oboselii la volan:
  • Daca planuiti sa plecati la drum dimineata devreme, dormiti cel putin sapte ore in noaptea de dinainte. Daca vreti sa plecati dupa-amiaza, mai ales dupa o zi obositoare, puteti incerca sa dormiti putin inainte de a porni la drum.
  • Pe drum, trageti pe dreapta pentru a lua o pauza de minim 15 minute o data la fiecare doua ore de condus, chiar daca nu simtiti neaparat ca este nevoie. Daca simptomele oboselii devin acute, trageti pe dreapta si dormiti 15 minute. Cea mai buna solutie pentru a invinge oboseala este un somn scurt, de 15 - 20 de minute (dar nu mai mult de 30 de minute), numit si "power nap" - acesta este mai eficient in reducerea efectelor oboselii la volan decat o pauza activa.
  • Nu folositi sisteme de cruise control pentru a mentine viteza constanta, in special daca conduceti singur noaptea; mentinerea vitezei va poate ajuta sa stati treaz.
  • Nu conduceti, in total, mai mult de 8-10 ore in fiecare zi.

Despre FII TREAZ LA VOLAN!

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, editia din 2019 este realizata cu sprijinul EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GRAWE Romania, ASIROM VIG, CITY Insurance, UNIQA Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, AVUS, DAW Management, INTER Broker, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, MARSH Romania, SAFETY Broker, AON Romania, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, MAXYGO Broker, MIB - MILLENIUM Insurance Broker, INTARO, RECREX, EUROTAX, ASISOFT, DAS - Dellen Ausbeulservice GmbH, Daune Expert si GrECo Romania.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Partenerilor UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, OTTO Broker, motoADN, Ford Mustang Romania, TATUC Serv Consulting si 5togo. Partenerul Stiintific al campaniei este Clinica SOMNOLOG.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro, AutoStiri.ro, AutoNapoca.ro, Cars.ro, AutoExpert si Flote Auto.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.

1.554 accesari