1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INFOGRAFIC: Cate incendii la ...

INFOGRAFIC: Cate incendii la locuinte au avut loc anul trecut? Care au fost cele mai afectate judete?

Numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a fost in scadere si anul trecut, comparativ cu anii precedenti, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, transmise la solicitarea 1asig.ro. Peste o cincime din acestea au provocat daune caselor si apartamentelor romanilor, similar cu anul 2020.

Astfel, in 2021 s-au inregistrat, la nivel national, "30.597 de incendii, 6.976 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (22,8% din numarul total de incendii)", au explicat reprezentantii IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 9,7% mai mic fata de cel inregistrat in 2020, cand fusesera raportate 33.883 de cazuri.

Numarul locuintelor afectate de incendii a crescut, insa, usor anul trecut fata de 2020, cand fusesera afectate 6.775 de case si apartamente. Este cel mai mare numar anual de locuinte afectate de incendii incepand din 2014 si pana in prezent, arata datele analizate de 1asig.ro.

Care au fost cauzele care au generat cele mai multe incendii la locuinte in 2021?

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte inregistrate in anul 2021 sunt reprezentate de cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate (acestea provocand 35% din totalul acestora - in crestere fata de 2020), instalatii electrice defecte sau improvizate (26%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (13%) si foc deschis (8%).

De asemenea, 4% din incendiile la locuinta au fost provocate si de actiuni intentionate, alte 5% din total, de fumat, iar alte 9% au fost provocate de alte imprejurari, conform reprezentantilor IGSU.

Cand au avut loc cele mai multe incendii la locuinte si in ce judete?

Ca in fiecare an, cele mai multe incendii care afecteaza locuintele romanilor au loc in lunile friguroase, de iarna si inceput de primavara.

"In perioada rece a anului 2021 au fost inregistrate cele mai multe incendii la locuinte, respectiv in lunile ianuarie, februarie, martie si decembrie. In perioada mentionata anterior, au fost inregistrate peste 3.300 de interventii ale unitatilor suboordonate IGSU la incendii la locuinte", au transmis reprezentantii IGSU.

"Zonele in care s-au produs cele mai multe incendii la locuinte, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, au fost Municipiul Bucuresti si judetele Suceava, Bacau, Iasi si Prahova", au completat reprezentantii IGSU.

Reamintim ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren). De asemenea, pentru companiile care pot fi afectate de incendii, exista posibilitatea incheierii unei asigurari de tip property.

Conform unui sondaj de opinie realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, incendiul ramane pericolul cel mai des mentionat de catre romani atunci cand se refera la riscurile care pot afecta locuintele (56%). Conform acestuia, riscul de incendiu este constientizat in special de romanii cu varste intre 36-50 de ani, si ii preocupa pe locuitorii din aproape toate zonele tarii. Furtunile si vijeliile sunt cele mai de temut riscuri pentru locuitorii din Transilvania si Banat (62%), in vreme ce cutremurul apare pe primul loc in alte regiuni - Sud, Bucuresti si Dobrogea (58%).