1asig.ro
1asig.ro
IGSU: Inundatii in 36 de ...

IGSU: Inundatii in 36 de localitati din 15 judete, cu zeci de gospodarii afectate

5 min. / 1.540 cuvinte
Ploile torentiale cazute in ultimele 24 de ore au provocat inundatii in 36 de localitati din 15 judete, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 19 case, 7 anexe gospodaresti, 56 curti, 70 beciuri/subsoluri, a anuntat, miercuri dimineata, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. De asemenea, zeci de turisti au fost evacuati din cauza viiturilor.

PROMO


Judetele afectate au fost Alba, Arges, Botosani, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Hunedoara, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea si Timis.

De asemenea, pompierii au actionat si pentru degajarea a 13 copaci cazuti pe carosabil, fiind afectate 3 autoturisme.

Conform IGSU, 20 de persoane cazate la o pensiune din localitatea argeseana Rucar au fost temporar izolate din cauza unei viituri. Tot in Arges, din cauza unei viituri, accesul catre Cabana Voina a fost temporar blocat, fiind evacuate 60 de persoane care se aflau in proximitatea raului.

"In Campingul Zanoaga (Dambovita), din cauza unei viituri produse in cursul noptii, 25 de persoane au fost temporar blocate cu rulotele/autoturismele in camping. Apele s-au retras, ulterior persoanele au parasit locatia. Pompierii au intervenit si in localitatea Busteni (Prahova), unde, din cauza unei viituri, opt persoane au fost evacuate preventiv, fiind relocate la Manastirea Busteni", se precizeaza in comunicat.

IGSU mai mentioneaza ca traficul rutier a fost blocat pe un drum judetean (DJ 714) si restrictionat pe un drum national (DN 74A), din cauza unui podet avariat de viituri. De asemenea, a fost temporar afectata circulatia pe patru drumuri nationale (DN 75, DN 2D, DN 68A si DN 1) si trei drumuri judetene, din cauza arborilor cazuti, a apei si a aluviunilor de pe carosabil.

Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. La nivel national, peste 1,81 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii iunie 2021.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.

1.161 accesari