1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

IDD - o noua etapa pentru industria europeana de asigurari

Luni, 1 octombrie 2018, a intrat in vigoare Directiva europeana privind Distributia in Asigurari - IDD (Insurance Distribution Directive). Conform specialistilor, noua legislatie aduce schimbari semnificative la nivelul pietei de asigurari din Romania, cu impact asupra tuturor actorilor - asiguratori, brokeri si consumatori.

Legea privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) a fost adoptata, pe 12 septembrie 2018, in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. Aceasta urmeaza sa fie promulgata la Presedintele tarii, iar ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara va emite normele de aplicare a legii pe piata locala, in acest sens existand discutii intense.

Gasiti aici Legea in forma propusa pentru promulgare.

Implementarea masurilor incluse in aceasta Directiva aduce o serie de provocari tuturor jucatorilor de pe piata. Aceasta reglementeza modul in care produsele de asigurare sunt vandute, inclusiv transfrontalier. Practic, intreaga distributie va fi remodelata.

Potrivit specialistilor, rolul directivei este de a creste nivelul de protectie ridicat de care beneficiaza consumatorii, indiferent de canalul de vanzare prin care cumpara produsele de asigurare.

Directiva stabileste informatiile pe care consumatorii ar trebui sa le primeasca inainte de a semna un contract de asigurare si, de asemenea, impune norme de conduita si transparenta pentru distribuitori.

"Distribuitorii de asigurari actioneaza intotdeauna onest, corect si profesionist, astfel incat sa corespunda cel mai bine intereselor clientilor", se mai spune in lege (Art.12).

Potrivit legii, distribuitorii si angajatii societatilor care desfasoara activitati de distributie indeplinesc cerintele de competenta profesionala necesare pentru a-si indeplini atributiile si responsabilitatile in mod adecvat. Accesul la activitatea de distributie pentru intermediari se realizeaza prin indeplinirea criteriilor si respectarea cerintelor de pregatire profesionala initiala, instituite prin reglementarile emise, in conditiile legii, de A.S.F.. Intermediarii, angajatii acestora si angajatii societatilor indeplinesc cerintele de dezvoltare si pregatire profesionala continua pentru mentinerea unui nivel adecvat de performanta, corespunzator atat rolului pe care il indeplinesc cat si pietei relevante.

Astfel, Cerintele prevazute mai sus, privind mentinerea nivelului de performanta se considera a fi indeplinite pe baza a cel putin 15 ore de dezvoltare sau pregatire profesionala anuala, potrivit reglementarilor emise de A.S.F.

Este pregatita piata asigurarilor sa aplice cerintele IDD? In cadrul unui sondaj realizat recent de portalul de specialitate 1asig.ro, 35,1% dintre respondenti considera ca piata nu este pregatita pentru aceasta noua schimbare legislativa. In acelasi timp, 16,9% dintre cei care au raspuns sondajului estimeaza ca piata este pregatita in mare masura sa aplice cerintele IDD. Iar 48,1% dintre respondenti spun ca piata este pregatita in mica masura (23,4%) sau intr-o foarte mica masura (24,7%).

Legea reglementeaza:
  1. activitatea de distributie a produselor de asigurare si reasigurare;
  2. organizarea si functionarea distribuitorilor de asigurari si reasigurari, supravegherea activitatii de distributie si a altor activitati conexe acesteia;
  3. inregistrarea intermediarilor, inclusiv autorizarea sau avizarea acestora, la Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 debruarie 2018, iar toate statele membre erau obligate ca pana la aceasta data sa transpuna Directiva in legislatiile nationale. Cu toate acestea, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, s-a convenit sa se amane termenul de transpunere pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
IDD remodeleaza distributia asigurarilor!
Legea IDD a fost adoptata de Camera Deputatilor. Care este impactul asupra pietei?
Sondaj 1asig.ro: Este pregatita piata asigurarilor sa aplice cerintele IDD?
VIDEO: Care sunt cele mai mari provocari ale brokerilor si asiguratorilor in aceasta toamna?
Cornel COCA CONSTANTINESCU: Intermediarii, rol activ in cresterea densitatii si a gradului de penetrare a asigurarilor
VIDEO: Care este impactul noilor reglementari asupra clientilor de asigurari si a pietei?
VIDEO: Victor SRAER: IDD plaseaza interesul clientului pe primul loc