1asig.ro
1asig.ro

Hiscox: Anul trecut, companiile au majorat cu 39% bugetul alocat securitatii cibernetice

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimul an, pierderile suferite de companiile afectate de atacuri cibernetice au crescut de aproximativ 6 ori, de la o medie de 10.000 de dolari/companie, la 57.000 de dolari/companie, arata un studiu comandat de catre Hiscox si citat de xprimm.com. In acest context, noteaza Hiscox, companiile raspund cu masuri de securitate mai riguroase, dar si cu investitii mai mari in securitatea cibernetica, bugetul alocat in acest sens crescand, in ultimul an, cu 39%.

PROMO


Acestea sunt unele dintre concluziile unui studiu la care au participat 5.569 de companii din 8 tari, studiu comandat de asiguratorul Hiscox. Desi numarul pierderilor a crescut, incurajator este ca a scazut numarul companiilor vizate de atacuri cyber de la 61%, la 39%. "Hiscox Cyber Readiness Report", ajuns la cea de-a patra editie, a examinat un esantion reprezentativ de organizatii din sectorul public si privat din Belgia, SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Olanda si Irlanda.

Alte concluzii:
  • Pierderile suferite de companiile participante la studiu au crescut de la 1,2 miliarde de dolari, la aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Cele mai mari pierderi - 87,9 miliarde de dolari -, au fost inregistrate de o companie britanica specializata pe segmentul de servicii financiare. Cea mai mare pierdere din orice eveniment cyber a fost de 15,8 milioane de dolari, implicand o companie de servicii profesionale din Marea Britanie. Cele mai vizate sectoare au fost: serviciile financiare, productia si tehnologia, media si telecomunicatiile. Companiile irlandeze au suferit cele mai mari pierderi medii, peste 103.000 de dolari.
  • Peste 6% dintre participanti - sau 1 din 6 dintre cei atacati de infractorii cibernetici -, au platit o rascumparare in urma unui atac malware. Cele mai mari pierderi raportate de o singura companie afectata de un atac ransomware, care ar putea include si alte evenimente cibernetice, au depasit pragul de 50 de milioane de dolari.
  • Numarul companiilor care au obtinut statutul de "expert" in pregatirea cibernetica a crescut de la 10%, la 18%. Aceasta crestere a venit dupa doi ani de stagnare. Companiile americane si cele irlandeze au inregistrat cea mai mare crestere: 24%. Franta a fost tare care s-a dezvoltat cel mai bine, cu 18% dintre companii atingand statutul de "expert", crestere de 12%. Per ansamblu, de doua ori mai multe companii au raspuns la un atac cibernetic prin adaugarea de noi elemente de securitate si cheltuind mai mult pentru pregatirea angajatilor.
  • Cheltuielile medii pentru securitatea cibernetica au crescut de la 1,47 milioane de dolari, la 2,05 milioane de dolari, o crestere de 39%. Companiile franceze au cheltuit cel mai mult, cu o medie de 3,1 milioane de dolari. Companiile din Spania si cele din SUA au fost si ele printre primele in top, cu 2,6 milioane de dolari si, respectiv, 2,4 milioane de dolari. Depasita de situatie, conform ultimelor rapoarte, Marea Britanie a inceput sa recupereze, iar cheltuielile medii au crescut de la putin sub 900.000 de dolari, la 1,5 milioane de dolari.
"In timp ce numarul companiilor care au raportat brese de securitate este in scadere anul acesta, costul activitatii infractionale in acest domeniu pare semnificativ mai mare. Numarul companiilor care, in urma unui atac malware, au platit o rascumparare este ingrijorator. Totusi, in raportul de anul acesta, exista un mesaj pozitiv. Exista dovezi clare ale unei schimbari pe partea de pregatire cibernetica, cu niveluri sporite de activitate si cheltuieli. Incheierea unei asigurari cyber de sine statatoare ramane neconcludenta, dar acest raport poate fi perceput ca un memento ce subliniaza ca este mult mai probabil ca business-urile sa se confrunte cu un incident cibernetic, decat cu un incendiu sau un furt, desi, pentru acestea din urma, cele mai multe companii se asigura automat", spune Gareth WHARTON - CEO, Hiscox Cyber.

Raportul Hiscox poate fi studiat AICI.

251 accesari