1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Harta asigurarilor. TOP judete cu ...

Harta asigurarilor. TOP judete cu cele mai mari subscrieri in 2021!

Piata asigurarilor din Romania se concentreaza in zona Capitalei, atat pe asigurarile generale, cat si pe asigurarile de viata, fiind urmata de zona de Nord - Vest. Afla cum sunt impartite subscrierile pe fiecare judet!

"In ceea ce priveste distributia geografica a subscrierilor, se observa ca atat in cazul asigurarilor generale, cat si al asigurarilor de viata, contractele cu valoarea cumulata cea mai importanta sunt realizate in Bucuresti si Ilfov, dupa care urmeaza, la o distanta semnificativa, regiunile Nord-Vest, Sud-Est si Sud pentru activitatea de asigurari generale, respectiv Nord-Vest, Nord-Est si Centru in cazul asigurarilor de viata", conform datelor ASF.

1asig.ro a realizat tabelul cu distributia primelor brute intermediare pe asigurari generale si de viata pe fiecare judet in parte. Din acesta ies in evidenta diferentele dintre Capitala si celelalte judete. In cifrele prezentate de ASF nu sunt incluse datele referitoare la societatea CITY Insurance - fostul lider al pietei, care se afla in procedura de faliment.

Daca analizam pe segmente, pe asigurarile generale urmatoarele judete au avut cele mai mari subscrieri:

  • Municipiul Bucuresti - 2,96 miliarde de lei
  • Cluj - 511 milioane de lei
  • Timis - 342 milioane de lei
  • Constanta - 322 milioane de lei
  • Iasi - 306 milioane de lei

Pe acest segment, cele mai mici subscrierile le observam in judetele: Caras-Severin - 58 milioane de lei, Tulcea si Mehedinti - cate 59 milioane de lei, Salaj si Covasna - cate 62 milioane de lei.

Iar pe segmentul asigurarilor de viata, cele mai mari subscrieri s-au inregistrat in judetele:

  • Municipiul Bucuresti - 996 milioane de lei
  • Cluj - 133 milioane de lei
  • Timis - 93 milioane de lei
  • Iasi - 81 milioane de lei
  • Constanta - 77 milioane de lei

In acest caz, cele mai mici subscrieri sunt in Giurgiu - 9 milioane de lei, Mehedinti - 12 milioane de lei, Telorman si Covasna - cate 13 milioane de lei, Vaslui, Tulcea, Ialomita - cate 14 milioane de lei.

In anul 2021, piata asigurarilor a insumat peste 14,24 miliarde de lei, in crestere cu circa 24% fata de valoarea inregistrata in anul anterior. In urma falimentului CITY Insurance, lider de piata a devenit EUROINS Romania. Vezi clasamentul asiguratorilor si cat a subscris fiecare, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!

Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 82% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF.

La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul anului 2021 a fost de peste 14,8 milioane, in scadere fata de perioada similara din anul precedent cu aproximativ 9%, nefiind inclus numarul contractelor CITY Insurance - companie aflata in procedura de faliment.

Numarul de contracte de asigurare in vigoare la sfarsitul anului 2021 pentru asigurarile generale reprezinta circa 90% din numarul total de contracte, conform raportului anual ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.