1asig.ro
1asig.ro

HOWDEN: Inrautatirea crizei climatice evidentiaza importanta asigurarilor

5 min. / 1.540 cuvinte

Brokerul international de asigurari HOWDEN a publicat un nou raport, citat de Insurance Business Mag, evidentiind cat de mult a pierdut industria in decursul deceniului din cauza calamitatilor meteorologice mai intense legate de schimbarile climatice. In noul sau raport, intitulat "Climate in Peril", HOWDEN a dezvaluit o crestere dramatica a frecventei si severitatii pierderilor din industrie pe fondul conditiilor meteorologice din ultimii 50 de ani.

Incepand cu 2017, piata de re/asigurari a suferit pierderi de peste 10 miliarde USD in urma catastrofelor meteorologice, numarul acestor evenimente (12) fiind mai mult decat dublu comparativ cu cel inregistrat in perioadele anterioare de 5 ani. Incendiile de vegetatie sunt un risc care a cunoscut una dintre cele mai semnificative evolutii. La nivel mondial, pierderile asigurate in urma incendiilor de vegetatie au inregistrat un varf alarmant de 500% intre 2010 - 2019, primii 2 ani dubland pierderile din deceniul anterior.

"Ritmul schimbarilor, intr-un interval de timp relativ scurt, incepe sa miste piata re/asigurarilor. Schimbarea semnificativa in ceea ce priveste experienta in materie de daune ii obliga pe asiguratori si reasiguratori sa isi reevalueze viziunea asupra riscului. Cercetarile HOWDEN indica faptul ca cei care se asteapta la o revenire la valoarea pierderilor de altadata vor fi, probabil, dezamagiti: trecutul nu mai este un ghid pentru viitor, in cazul pericolelor sensibile la schimbarile climatice", noteaza HOWDEN.

Raportul intareste legatura dintre fenomenele meteorologice extreme si pierderile asigurate mai mari in caz de catastrofe, ceea ce impune o nevoie sporita de asigurari. Cu toate acestea, accesibilitatea este o problema permanenta pentru multi.

Pietele emergente, cu rate scazute de penetrare a asigurarilor si cu un risc mai mare de scadere a PIB-ului, sunt, potrivit HOWDEN, cele mai afectate de cele mai grave consecinte climatice.

Pentru exemplificare, raportul "Climate in Peril" compara doua piete: Noua Zeelanda - care a reusit sa se redreseze in 18 luni dupa o serie de cutremure din 2010 -, si Mozambic - tara care nu a reusit sa revina la traiectoria PIB-ului de dinaintea inundatiilor severe din 2000.

David HOWDEN - Chief Executive Officer, HOWDEN Group -, subliniaza importanta reconstruirii modelelor de asigurare, pentru un raspuns mai echilibrat la schimbarile climatice, care sa includa populatiile cele mai vulnerabile din lume.

"Puterea asigurarilor - atat in eliminarea barierelor in calea tranzitiei catre un viitor cu emisii mai reduse de dioxid de carbon, cat si in ridicarea pieselor atunci cand se produce un dezastru -, e imensa. Cu toate acestea, nu putem continua cu un model care ii protejeaza doar pe cei care isi pot permite."

Pentru a inrautati situatia, deficitul de finantare umanitara e in crestere, de la mai putin de 1 miliard USD in urma cu doua decenii, la 4 miliarde USD in urma cu un deceniu si la 20 miliarde USD in prezent.

"Metodele traditionale de finantare a ajutorului in caz de dezastre nu pot tine pasul cu cererea. Produsele existente de transfer de risc nu pot acoperi deficitul de protectie. Magnitudinea problemei necesita ceva mult mai imaginativ si mai inovator, care sa reseteze modul de finantare a ajutorului in caz de dezastre, avand in centrul sau asigurarea", subliniaza Charlie LANGDALE - Head of Climate Risk and Resilience -, HOWDEN.

Studiul "Climate in Peril" este disponibil AICI.

772 accesari