1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Guvernul ingheata contributia la Pilonul II la 5,1% in 2017. APAPR: Pensionarii vor avea de suferit

Contributia la Pilonul II de pensii administrate privat se mentine in 2017 la nivelul stabilit pentru 2016, respectiv 5,1%, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Se propune extinderea aplicarii si pe perioada 1 martie - 31 decembrie 2017 a unora dintre masurile aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016 care vizeaza (...) mentinerea cotei de contributie la fondul de pensii la nivelul prevazut pentru anul 2016", se mentioneaza in proiectul citat.

Insa, pentru anul viitor se prevede majorarea contributiei. "Incepand cu 1 ianuarie 2018 cota de contributie la fondurile de pensii administrate privat se majoreaza la 6%", se mai arata in proiect.

In 2008, la startul sistemului pensiilor private obligatorii (Pilonul II), graficul prevedea cresterea contributiilor cu cate 0,5 puncte procentuale in fiecare an, de la 2% din veniturile brute ale angajatilor in 2008 pana la 6% in 2016. Dar, din cauza presiunilor bugetare in crestere, autoritatile au decis de cateva ori amanarea majorarii anuale.

APAPR: Viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost cele mai performante dintr-un

panel de 15 state din UE, in perioada 2008 - 2015, potrivit unui studiu realizat de federatia asociatiilor de consumatori de produse financiare (Better Finance), citat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga proaspat instalatul Guvern al Romaniei sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legea si calendarul de contributii aferente Pilonului II conform Legii nr. 411/2004, care prevedea (inaintea mai multor intarzieri) o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilon II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei trebuia sa ajunga la 6% inca din 2016. Din pacate, in prezent nivelul acestei contributii este inca de 5,1%, din cauza mai multor intarzieri decise de guvernele precedente.

"Speram ca in perioada imediat urmatoare decidentii publici sa dea dovada de responsabilitate si preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorand nivelul contributiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Stim cu totii ca situatia demografica a Romaniei reprezinta o 'bomba cu ceas', adica tendinta rapida de imbatranire a populatiei va pune asupra pensiilor viitoare ale romanilor care in prezent au varsta medie o presiune mult mai mare decat simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie sa devina o sursa de venit suplimentara suficienta pentru acestia care sa poata acoperi aceasta presiune crescanda asupra pensiei publice", a declarat Raluca TINTOIU, Presedintele APAPR.

"Pilonul II a reusit pana in prezent sa isi indeplineasca misiunea cu succes, adaugand pana in

prezent un plus de aproximativ 1,2 miliarde de euro obtinuti din investitii in conturile celor 6,8 milioane de participanti, peste contributiile virate de acestia", a adaugat ea.

Raluca TINTOIU a aratat ca, in lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentelor pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor".

Potrivit APAPR, in 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive, ajungand pentru intreaga perioada de activitate (mai 2008 - decembrie 2016) la un randament mediu anualizat in valoare de 9,32%. In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri.

La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.