1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Gradul de penetrare al ...

Gradul de penetrare al asigurarilor, potential mare de creste in urmatorii ani

Gradul de penetrare al asigurarilor, in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), unde este inclusa si Romania, are un important potential de crestere in urmatorii ani, datorita majorarii puterii de cumparare din regiune, estimeaza SWISS Re intr-un raport recent.

"Economiile din Europa Centrala si de Est au crescut puternic pe masura ce diversitatea economica a facut regiunea sa fie mai rezistenta la incetinirea economiilor din vestul Europei. Odata cu cresterea puterii de cumparare, vedem un potential semnificativ de majorare a penetrarii asigurarilor in regiune in anii urmatori", spun specialistii SWISS Re. Conform acestora, dupa criza financiara, tarile ECE si-au echilibrat economiile, iar din 2014 cererea interna a fost principalul factor de crestere. De asemenea, evolutiile de pe piata muncii au sustinut consumul - somajul s-a redus, iar salariile au crescut.

Din ECE fac parte tarile: Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

"In urmatorii ani, ne asteptam ca cererea interna sa sprijine in continuare cresterea economica in Europa Centrala si de Est, desi cresterea PIB-ului va fi lenta. Consideram ca rezilienta economica va sprijini, de asemenea, cererea de asigurari in ECE, unde intalnim un deficit de protectie. In urmatorii 5 ani, ne asteptam ca gradul de penetrare al asigurarilor sa creasca treptat, deoarece subscrierile cresc cu mai mult decat dublul ritmului din pietele avansate", afirma oficialii SWISS Re.

"In perioada 2020-2024 ne asteptam la o crestere anuala a subscrierilor pe segmentul asigurarilor de viata de peste 7%, de patru ori mai mare decat in ultimul deceniu si de cinci ori mai puternica decat pe pietele avansate. Drept urmare, gradul de penetrare al asigurarilor va creste", adauga ei.

Conform celor mai recente informatii de la nivel european, gradul de penetrare al asigurarilor in PIB a fost de 7,46% in 2018. Pe asigurarile de viata gradul de penetrare a fost de 4,35%, in timp ce pentru politele de sanatate a fost de 0,80% si de 2,32% pe segmentul asigurarilor generale (P&C).

In Romania, daca se ia in calcul volumul total al primelor brute subscrise pe teritoriul Romaniei (inclusiv PBS de sucursale si fara PBS pe teritoriul altor state de catre societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF), gradul de penetrare a asigurarilor in PIB a fost de 1,13% in anul 2018, in scadere de la 1,21% (in 2017), conform ASF. Desi volumul primelor brute subscrise in Romania a crescut, gradul de penetrare a asigurarilor in PIB a scazut comparativ cu anii anteriori datorita cresterii mai rapide a PIB-ului fata de majorarea inregistrata de sectorul asigurarilor.

Piata asigurarilor din Romania a insumat, in primele noua luni ale anului 2019, prime brute in valoare de 8,13 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior. Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 80% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare. Asigurarile generale au crescut cu 10%, iar cele de viata cu aproximativ 5%, potrivit ASF.

PROMO