1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
GrECo Romania atrage atentia ...

GrECo Romania atrage atentia asupra cresterii riscului de neincasare a creantelor comerciale

GrECo Romania Broker de Asigurare si Consultant atrage atentia asupra cresterii riscului de neincasare a creantelor comerciale in contextul actual, tendinta care se va amplifica, inevitabil, in perioada urmatoare.

"Contextul actual generat de aparitia pandemiei de coronavirus la nivel global a impus modificari si repozitionari rapide atat la nivel individual, in structurile de business ale multor companii, cat si schimbari si masuri de urgenta impuse de guvernele din intreaga lume pentru a limita efectele pandemiei, testand astfel capacitatea de reactie si de adaptare individuala si globala. Ca de fiecare data in situatii limita, unele lucruri vor merge mai departe, altele vor esua", noteaza, intr-un articol, Luminita MOROSAN, Specialist Asigurari Creante Comerciale si Garantii, GrECo Romania.

Conform acesteia, evenimentele recente au aratat cum o criza din sectorul medical, al sanatatii, poate impacta in mod semnificativ si in foarte scurt timp activitatea de business, mediul economic. Cifrele publicate in statisticile nationale de profil pentru primele luni ale anului 2020 sunt relevante in acest sens, indicand cea mai brusca scadere a indicatorilor economici de la ultima criza financiara globala din 2009 pentru foarte multe tari.

Incepand cu China, furnizor de bunuri pentru multe regiuni, cu o amprenta importanta in economia globala, coronavirus impacteaza expunerile in aval si in amonte pe lanturile de aprovizionare la nivel mondial. Au urmat apoi alte tari puternic afectate, inclusiv in Europa, care antreneaza la randul lor alte disfunctionalitati la nivel local si international.

Pana la acest moment, coronavirus a afectat puternic mai multe sectoare de activitate, precum transporturile, in special transportul maritim si aerian, dar si cel rutier de persoane si marfuri, sectorul auto, cu efect in lant asupra componentelor auto si carburantilor, turismul, hotelurile si restaurantele, comertul cu amanuntul non-alimentar, sectorul privat medical, textile si mobilier, energie, industria produselor electronice si electrocasnice, constructiile.

Luminita MOROSAN precizeaza ca este, insa, de asteptat ca efectele acestei crize sa se generalizeze. Daca actuala situatie va persista, iar starea de izolare va continua, piata fortei de munca va fi, evident, din ce in ce mai afectata, cu impact previzibil asupra consumului casnic, motorul cresterii PIB din ultimii ani pentru multe tari din lume si din regiune, inclusiv pentru Romania.

"Toate aceste evenimente vor continua sa afecteze mediul economic si de business intern si international. Dincolo de efectele imediate asupra capacitatii de onorare a datoriilor curente la scadenta la care asistam deja, impactul viitor al acestor evenimente cu evolutie rapida este foarte dificil de prevazut cu exactitate la acest moment. Totusi, este evident ca ele perturba in mod semnificativ economia mondiala, alimentand inevitabil trendul negativ si constituind, cel mai probabil, factorul declansatorul al unei noi perioade de recesiune economica globala", afirma Luminita MOROSAN.

"Asiguratorii internationali de creante comerciale au facut estimari recente cu privire la cresterea numarului de insolvente in 2020, atat in regiunea noastra cat si la nivel mondial, cu un procent de 2 cifre, unele scenarii indicand majorari asteptate de 25% sau chiar mai mult", adauga ea.

Potrivit specialistului, pentru piata noastra interna, asteptarile sunt insa si mai pesimiste, fiind previzibila o deteriorare severa a comportamentului la plata ca urmare a vulnerabilitatii mediului de afaceri, a sustinerii foarte scazute din partea statului, precum si a interdependentei existente intre companii datorate generalizarii creditului furnizor, cu un posibil efect de domino in astfel de situatii.

"Astfel, preocuparea noastra actuala, care se concentreaza pe sanatatea si siguranta angajatilor concomitent cu asigurarea continuitatii businessului in aceste noi conditii, trebuie sa includa si o diligenta sporita privind gestionarea riscurilor si prevenirea pierderilor, in speta actionarea cu prudenta suplimentara in managementul riscului de credit", declara Luminita MOROSAN.

In opinia acesteia, asigurarea riscului de neplata al partenerilor contractuali se poate dovedi a fi, si in acest context, un sprijin real pentru companii prin evaluarea si monitorizarea continua a portofoliului asigurat atat pentru vanzarile interne cat si pentru export, un instrument necesar pentru continuarea dezvoltarii businessului in conditii sporite de siguranta. Aceasta, in masura in care asiguratorii de creante comerciale isi vor putea adapta la timp politicile de subscriere la schimbarile in curs, fara a inaspri insa in mod exagerat criteriile de eligibilitate si a reduce nejustificat acoperirile acordate prin limitele de credit.

Ca alternativa la asigurarea creantelor de export pe termen scurt (de pana la doi ani) de catre asiguratorii privati, Comisia Europeana a anuntat recent o modificare cu caracter temporar a Tratatului de functionare UE aplicabil, prin care stabileste cadrul necesar pentru ca statele sa poata acorda acoperire suplimentara, prin intermediul asiguratorilor de stat, pentru exporturile efectuate in tari UE si OECD, anterior asigurate cu prioritate pe piata privata. Comisia ofera astfel flexibilitate pentru ca tarile membre sa poata aproba masuri suplimentare de sprijin al economiei in contextul pandemiei de coronavirus, cand este probabil sa apara brese de asigurare prin posibile reduceri rapide a expunerilor asumate de asiguratorii privati.

"In Romania, astfel de produse se pot implementa pe structurile existente ale asiguratorului de stat EximBank, insa se pune problema bugetului suplimentar care poate fi aprobat in acest sens, a conditiilor de accesare a acestor facilitati, precum si a costului aferent. Varianta de a oferi acest sprijin prin intermediul asiguratorilor privati pare putin probabila, demersurile facute fiind la nivel incipient si posibil de lunga durata", a explicat Luminita MOROSAN.

"Misiunea unui broker specializat cum este GrECo, cu traditie indelungata si specialisti cu experienta in acest tip de asigurare, este de a oferi clientilor consiliere de risc in asigurari si suport pe toata durata politei, incepand cu faza de structurare si negociere a unor solutii de asigurare complexe si complete, perfect adaptate profilului companiei, si continuand apoi pe perioada de derulare. In aceasta perioada dificila este cu atat mai important sa sustinem demersurile intreprinse de clientii nostri in relatia cu asiguratorii de creante comerciale pentru o abordare cat mai corecta a riscurilor si a expunerilor de credit comercial asumate", a adaugat ea.

GrECo Romania Broker si Consultant in Asigurari este parte a grupului GrECo Austria, fondat la Viena in 1925. Grupul este prezent pe piata romaneasca din 1995, actualmente avand doua birouri, la Bucuresti si Cluj-Napoca. Grupul GrECo opereaza 57 de filiale in 16 tari si are peste 1.000 de angajati, la nivel global fiind reprezentat in peste 200 de tari prin intermediul retelei GrECo nova.