1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

GlobalData: Bancassurance ramane principalul canal de distributie a asigurarilor in Spania

Bancassurance este principalul canal de distributie in industria asigurarilor din Spania si se preconizeaza ca, in 2022, va reprezenta 39,5% din primele brute subscrise (PBS), deoarece un numar tot mai mare de asiguratori incheie parteneriate cu bancile, sustine GlobalData.

Potrivit sursei citate, nivelurile ridicate de penetrare bancare, economiile de scara si avantajul de a vinde incrucisat (cross-selling) produse de asigurare catre baza lor existenta de clienti vor continua sa ofere un avantaj competitiv canalului de bancassurance din Spania.

"In ciuda pierderii cotei de piata pe segmentul asigurarilor de viata si pensiilor, canalul de bancassurance ramane principalul canal de distributie al pietei spaniole de asigurari, sustinut de cresterea activitatii de asigurari generale", explica Swarup Kumar SAHOO - Senior Insurance Analyst, GlobalData.

Sectorul asigurarilor este o activitate extrem de profitabila pentru banci, mai mult de 50% din profiturile unei banci provenind, in 2020, din sectorul asigurarilor. GlobalData constata ca, din cei 195 de asiguratori care opereaza in Spania, 34 sunt asociati cu banci importante, iar acesti asiguratori au inregistrat profituri mai mari, in 2020, in comparatie cu asiguratorii care nu au avut afaceri de bancassurance.

"In Spania, canalul de bancassurance este popular pentru achizitionarea de asigurari de viata, in special pentru produsele de asigurari de viata legate de investitii, care servesc drept alternativa la depozitele bancare. Acest canal a inceput sa castige cota de piata si pe segmentul asigurarilor generale", subliniaza reprezentantul GlobalData.

Activitatea de bancassurance a fost sustinuta de vanzarea incrucisata, dar si de gruparea produselor de asigurare, cum ar fi asigurarea ipotecara a locuintei, asigurarea de viata de risc, asigurarea de amortizare a creditelor si asigurarea de incendiu. Asigurarile de somaj, care acopera platile ipotecare timp de 12 luni, au sustinut, la randul lor, cresterea activitatii de bancassurance.

Printre exemplele de parteneriate de bancassurance, se numara: parteneriatul dintre Bankinter si Liberty, in februarie 2022, pentru infiintarea unei noi companii de bancassurance, sub numele Bankinter Liberty Hogar y Auto (care este in curs de autorizare de reglementare); acordul dintre MAPFRE si banca de economii catalana, din decembrie 2021; o prelungire a acordului de bancassurance dintre Caser si Credit Andorra, in noiembrie 2021.

"Bancile care incheie acorduri de bancassurance isi vor extinde si mai mult reteua de distributie si vor sustine cresterea canalului de bancassurance, in Spania, in urmatorii ani", mai puncteaza Swarup Kumar SAHOO - Senior Insurance Analyst, GlobalData.