1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Global: "Co-opetitia" va deveni o strategie majora pentru asiguratori

"Co-opetitia" (a concura si a colabora, in acelasi timp) va deveni un pilon de baza al strategiilor asiguratorilor, pe masura ce acestia construiesc ecosisteme si se confrunta cu convergenta cu alte sectoare, arata Asia Insurance Review, citand un raport realizat de EY - companie globala de servicii profesionale.

Peisajul concurential actual din sectorul asigurarilor se remarca prin fragmentarea sa, amestecul de jucatori netraditionali si colaborarea pe scara larga.

In raportul "2022 Global Insurance Outlook", EY mai spune ca si consolidarea in randul operatorilor traditionali, unii dintre acestia fiind asociati cu noii veniti, proliferarea intreprinderilor comune si investitiile mari si continue ale capitalului privat remodeleaza peisajul.

Bancile, administratorii de active si companiile de carduri de credit vor oferi mai multe produse de protectie si vor cauta sa se diferentieze pe baza unor propuneri de valoare holistica a bunastarii financiare, obligandu-i pe asiguratori sa aleaga intre colaborare sau concurenta. Brandurile auto de top, companiile aeriene, comerciantii cu amanuntul si alte companii cauta sa isi imbunatateasca relatiile cu clientii prin incorporarea mai multor oferte de asigurare, in mai multe moduri. Pentru asiguratorii care privesc spre viitor, nu exista o lipsa de parteneriate potentiale de explorat.

InsurTech

Furnizorii vor cauta sa se asocieze sau sa achizitioneze cele mai promitatoare companii InsurTech, dar unele vor deveni prea mari prea rapid; aceste "super-aplicatii" vor deveni jucatori influenti in peisajul ecosistemului care se contureaza acum. Acelasi lucru este valabil si pentru marile platforme tehnologice, chiar daca vor decide sa nu isi asume nici un risc, vor incorpora produse de asigurare in mai multe tranzactii si, prin urmare, vor avea nevoie de parteneri, fie ca este vorba de operatori traditionali, fie de companii InsurTech.

Mega-tendinte

EY evidentiaza ca trei dintre cele mai importante mega-tendinte care remodeleaza industria asigurarilor sunt: ecosistemele si asigurarile deschise (open insurance), transformarea fortei de munca si ecologizarea economiei globale. EY adauga ca nu se vor putea construi ecosisteme de succes fara transformarea fortei de munca prin noi competente si imbogatirea experientei angajatilor. In mod similar, numai prin adoptarea si trairea deplina a scopului lor si prin inovarea ofertelor de produse, asiguratorii pot deschide calea catre o economie mai sustenabila.

O tema unitara in discutie este reprezentata de capacitatile solide in materie de tehnologie si de date. Dincolo de permiterea conectivitatii si a scalabilitatii, digitalizarea nucleului afacerii si migrarea catre cloud sunt necesare pentru a concura cu succes cu dezvoltarea de noi produse, modele de afaceri ecosistemice si pentru a face fata in mod eficient noilor standarde de raportare si contabilitate.