1asig.ro
1asig.ro
Ghid dupa BREXIT: Ce trebuie sa ...

Ghid dupa BREXIT: Ce trebuie sa faca romanii care au asigurare sau pensie in UK

5 min. / 1.540 cuvinte
Dupa BREXIT, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat un ghid dedicat romanilor care au incheiat asigurari sau pensii private in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, denumit "Ghidul Consumatorului: Ce ar trebui sa faceti daca aveti o polita de asigurare de viata sau o pensie din Regatul Unit?", in care a inclus o serie de sfaturi pentru acestia.

PROMO


Ghidul este dedicat celor care au o polita de asigurare de viata sau o pensie privata incheiata cu un asigurator autorizat in Regatul Unit, sau intentioneaza sa achizitioneze un astfel de produs si locuiesc in regatul Unit, insa intentioneaza sa se mute in UE sau locuiesc deja in UE (inclusiv Romania).

Regatul Unit a iesit din UE la data de 31 ianuarie 2020 si a existato perioada de tranzitie pana la data de 31 decembrie 2020. Intrucat Regatul Unit este acum "un stat tert", acesta nu mai face parte din structuriel economice ale Uniunii Europene. Acest lucru ar putea afecta modul in care va fi administrata in viitor polita de asigurare sau pensia.

Conform Ghidului ASF, romanii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele actiuni:

1. Contactati asiguratorul sau intermediarul dumneavoastra
  • Obtineti mai multe informatiide la asiguratorul sau intermediarul dumneavoastra din Regatul Unit, daca acestia nu v-au contactat.
  • Asigurati-va ca intermediarul dumneavoastra va poate acorda in continuare consultanta financiara, daca sunteti rezident in UE (chiar daca acest lucru se realizeaza online).
  • Intrebati: Asiguratorul dumneavoastra din Regatul Unit a instituit masuri pentru a asigura posibilitatea administrarii in continuare a politei sau a pensiei dumneavoastra? Ar putea exista dificultati in ceea ce priveste asministrarea politei sau a altor servicii cu caracter permanent?
2. Verificati polita si aflati care ar fi posibilele solutii
  • Verificati-va documentele aferente politei sau pensiei. Cine este asiguratorul dumneavoastra, unde este autorizat acesta.
  • Solicitati consultanta cu privire la legislatia aplicabila din statul membru al UE in care va mutati sau in care locuiti deja, intrucat acestea ar putea afecta polita sau pensia.
  • Adresati-va / Discutati cu consultantul fiscal. Schimbarea tarii de rezidenta v-ar putea afecta eligibilitatea privind facilitatile fiscale asociate investitiilor sau economiilor dumneavoastra.
ASF atrage atentia asupra faptului ca in cazul anularii politei este posibil sa fie necesar sa suportati anumite costuri sau taxe suplimentare.

3. Feriti-va de escrocherii
  • Regatul Unit a iesit din UE, iar acest lucru ar putea conduce la schimbari in modul de administrare/ gestionare a politei sau a pensiei.
  • Daca sunteti abordat pentru a va fi oferita consultanta, cititi cu atentie detaliile, daca respectivele indrumari sunt oferite in scris si, mai ales, nu permiteti nimanui sa va constranga sa luati o decizie pripita.
  • Verificati daca persoana care va ofera consultanta sau servicii financiare este autorizata in acest sens si in statul membru in care va mutati sau in care locuiti deja.
ASF recomanda sa acordati o atentie deosebita "apelurilor reci" sai sa aveti grija la mesajele electronice sau serviciile online, mai ales daca nu le-ati mai utilizat inainte.2.018 accesari