1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Gheorghe GRAD: Vad un 2022 care sa ...

Gheorghe GRAD: Vad un 2022 care sa continue trendul de crestere inregistrat in 2021

Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ramane optimist si estimeaza ca 2022 va continua trendul de crestere al pietei asigurarilor inregistrat in 2021, nu numai datorita cresterii preturilor la asigurarea RCA, ci si a mediului de business conectat la aportul de capital pentru investitii oferit de UE.

Dupa un 2021 record, cu o crestere estimata la peste 20% la nivelul pietei fata de anul precedent, mai multi jucatori din piata raman optimisti si considera ca trendul crescator se va mentine.

Un mini-interviu cu Gheorghe GRAD a fost publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2021. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de brokeraj din Romania si pentru compania pe care o reprezentati?

Apreciem anul 2021 ca fiind unul in concordanta cu strategia de business pe care ne-am propus-o, care a adus, evident, si cresteri de volume, ceea ce ne plaseaza pe o linie optimista. Am urmarit politica de dezvoltare in sensul atragerii de resurse umane specializate (aviatie, large accounts, reasigurare), am deschis o agentie noua la Cluj, cu o echipa puternica si profesionista, nu am neglijat nici partea de retail - pentru echilibrul structurii de vanzari - si am dezvoltat liniile de business care ne diferentiaza de concurenta, prin solutiile pe care le oferim. Acesta este "mixul" de business care ne defineste si vom continua in aceeasi directie.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piata si clienti si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

Prin definitie, cuvantul "faliment" nu este de bun augur, dar asta este natura economiei de piata. Cele mai multe efecte sunt desigur negative - problemele generate de asigurarile de garantii, cresterea iminenta a preturilor RCA, incetinirea dramatica a proceselor de subscriere pe aproape toate liniile de business legate sau nu direct de falimentul CITY si multe altele. Este nevoie de mai mult curaj din partea asiguratorilor in cresterea apetentei pentru subscrierea riscurilor pe toate liniile, de o negociere mai dura a tratatelor de reasigurare si de o deschidere la oportunitate si schimbare. Am sentimentul ca dinamica evolutiei mediului de afaceri nu este regasita si in aceea a modului in care piata de asigurari locala adapteaza produsele de asigurare la aceasta realitate. Companiile se dezvolta din ce in ce mai mult, iar solutiile si limitele de asigurare trebuie sa tina pasul.

Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Toate marile falimente din piata de asigurari au avut la baza actiuni de vanzare masiva cu preturi subtarifate si cu o pondere mare de RCA in portofoliu. La nivel conceptual, asigurarea RCA trebuie acceptata si tratata de toata lumea drept ASIGURARE PUR SI SIMPLU, si nu act social, chiar daca este obligatorie si acopera prejudiciile provocate tertilor. Adica, mai intai, trebuie analizat atent care este costul acoperirilor si, apoi, cat de ietfina sa fie asigurarea. Si ma intorc la economia de piata, la concurenta reala care trebuie sa stea la baza reglarii preturilor.

Ce tipuri de asigurari au solicitat clientii mai mult in acest an? Care au fost tendintele?

Suntem intr-un an in care cuvantul "sanatate" a fost rostit des, nu atat de des cat sa miste masiv spre decizia de cumparare a asigurarilor de sanatate private, dar, din pacate, atatea nenorociri intamplate in spitalele de stat, imposibilitatea ajungerii la medic chiar si pentru analize uzuale au determinat populatia sa se indrepte catre centrele private. Asta nu e neparat rau, e important ca noi sa reusim sa ii facem sa analizeze costul asigurarii versus costul serviciilor medicale dintr-un an. Coroborat cu inaintarea fiecaruia in varsta si pe fondul disparitiei programelor de preventie, cred ca aceasta va fi linia de business in tendinte.

Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei?

Eu raman optimist, vad un 2022 care sa continue trendul de crestere inregistrat in 2021, nu numai datorita cresterii preturilor la asigurarea RCA, ci si a mediului de business conectat la aportul de capital pentru investitii oferit de UE. Asta ar contribui foarte mult si la dezvoltarea pietei de asigurari prin noile oportunitati si nevoi de asigurare create si pe care piata de asigurari ar trebui sa le valorifice.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!