1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Gallagher Re: Razboiul dintre Rusia si Ucraina creeaza o noua incertitudine pe piata aviatiei

Pe masura ce invazia neprovocata a Rusiei in Ucraina continua, sperantele de redresare a pietei globale de asigurari de aviatie s-au estompat, intr-o oarecare masura, reinnoirile din 2022 urmand sa prezinte "un alt angajament complex", noteaza Reinsurance News, citand brokerul de re/asigurari Gallagher Re.

Dupa doi ani de stres legat de pandemia COVID-19 si pierderi de miliarde de dolari in industrie, inceputul acestui an a sugerat o redresare a pietei globale de aviatie.

Gallagher Re remarca faptul ca, la inceputul anului 2022, nivelul pasagerilor se apropia de nivelurile din 2019 sau, in unele cazuri, le depasea, ceea ce a condus la optimism in intreaga industrie, jucatorii din piata anticipand o revenire la profitabilitate.

Cu toate acestea, pe masura ce piata se deplaseaza prin trimestrul al doilea, decizia Presedintelui Rusiei, Vladimir PUTIN, de a invada Ucraina si incertitudinea geopolitica rezultata au creat un nou sentiment de incertitudine, "aruncand o umbra asupra optimismului din jurul redresarii".

Natiunile occidentale au impus Rusiei o serie de actiuni menite sa ii paralizeze economia, iar Gallagher Re arata ca aceste actiuni reprezinta provocari logistice si financiare semnificative pentru companiile aeriene, firmele aerospatiale, precum si pentru locatori si finantatori.

Rapoartele sugereaza ca aproximativ 400 de avioane occidentale se afla in continuare in Rusia, iar unii comentatori indica o posibila pierdere de 10 miliarde de dolari, daca aceste avioane nu pot fi recuperate.

Kremlinul a declarat ca toate avionale occidentale care se aflau in Rusia in urma rezilierilor contractelor de leasing din martie vor ramane in tara pe termen nelimitat, in timp ce Rusia are planuri de nationalizare a avioanelor de productie occidentala care raman la sol in interiorul granitelor sale. In cazul in care aceasta masura va fi pusa in aplicare, analistii considera ca ar putea fi o pierdere istorica pentru industria globala de asigurari si reasigurari.

Comentand implicatiile pentru industria asigurarilor, Gallagher Re noteaza ca, intr-o situatie cu o evolutie atat de rapida, nu este posibil sa se prevada cum vor evolua lucrurile. "Indiferent, reinnoirile din 2022 par sa prezinte un alt angajament complex", sustine brokerul.

Privind spre viitor, Gallagher Re se asteapta sa vada o continuare a tendintei actuale pe piata asigurarilor de aviatie, desi cu o anumita presiune in crestere asupra preturilor, in special in legatura cu segmentele de business War si Excess War TP.