1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

GFIA sustine ca esecurile in asigurari sunt foarte rare si nu au impact asupra stabilitatii financiare

Federatia Globala a Asociatiilor de Asigurari (GFIA - the Global Federation of Insurance Associations) a raspuns la documentele privind practicile Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB - the Financial Stability Board) care abordeaza materializarea unei posibile rezolutii administrative pentru asiguratori, informeaza Reinsurance News. Astfel, potrivit sursei citate, GFIA a subliniat ca falimentele companiilor de asigurari sunt foarte rare, iar circumstantele in care astfel de falimente ar putea sau ar avea un impact semnificativ asupra functiilor critice ale stabilitatii financiare sunt "extrem de limitate".

GFIA a precizat, insa, ca e de parere ca orice regim de rezolutie ar trebui sa fie conceput tocmai pentru a atinge urmatoarele obiective: asigurarea continuitatii functiilor critice rezultate din activitatea unei entitati, evitarea sau atenuarea efectelor negative asupra stabilitatii financiare si protejarea drepturilor detinatorilor de polite, subscriitorilor, membrilor, membrilor participanti si beneficiarilor de asigurari.

De asemenea, GFIA a fost de acord ca, in contextul planificarii rezolutiei, autoritatile de supraveghere la nivel de grup, dar si autoritatile de rezolutie sunt constiente de interconexiunile financiare si operationale din cadrul unui grup. Pentru a evita orice duplicare si suprapunere inutila, autoritatile de supraveghere / autoritatile de rezolutie din tara gazda nu ar trebui sa solicite planuri separate de rezolutie, in cazul in care exista un plan de rezolutie la nivel de grup care acopera entitatile importante din cadrul grupului.

Asociatia a avertizat ca existenta unor planuri de rezolutie separate ar fi incompatibila cu obiectivul de planificare la nivel de grup si de coordonare si cooperare in materie de supraveghere, precum si cu introducerea unor costuri si a unei complexitati suplimentare.

"Industria sprijina aplicarea proportionalitatii pe baza dimensiunii si complexitatii unui grup. Principiul proportionalitatii ar trebui sa garanteze ca firmele nu sunt obligate sa aloce resurse semnificative pentru a elabora planuri de rezolutie atunci cand valoarea acestora este mai degraba limitata; de fapt, acest lucru ar putea fi contraproductiv, deoarece ar putea distrage atentia de la masuri preventive mai eficiente", a subliniat GFIA.

In raspunsul sau, Federatia Globala a Asociatiilor de Asigurari a adaugat ca este important ca FSB sa stie ca regimurile de asigurari adecvate scopului nu ar trebui sa reflecte regimul bancar, din cauza faptului ca profilul de risc al unei companii de asigurari evolueaza mai lent decat cel al unei banci.

In sectiunea 2.2 din document, FSB recunoaste necesitatea de a tine seama in mod corespunzator de substituibilitatea serviciilor operationale in evaluarea criticii. Deoarece produsele de asigurare sunt, in general, foarte usor de substituit, esecul cu impact sistemic al unui asigurator este foarte rar.

Spre deosebire de falimentele bancilor, natura falimentelor din sectorul asigurarilor permite transferul si lichidarea portofoliului pe o perioada lunga de timp, ceea ce inseamna ca, de obicei, sunt necesare un set de instrumente si un nivel de interventie foarte diferite.

In cele din urma, GFIA "considera ca, in cazurile in care se constata ca interconectarea operationala impiedica o rezolutie eficienta si autoritatile cer asiguratorului sa elimine obstacolele aferente, e important sa se asigure ca acest lucru nu se face in detrimentul entitatilor transfrontaliere ale grupului si, in cele din urma, al detinatorilor de polite".

Titularii de polite ale entitatilor transfrontaliere ar trebui sa beneficieze de acelasi nivel de protectie ca in jurisdictia de origine. Orice alta abordare nu ar fi adecvata, deoarece ar impiedica tratamentul egal al detinatorilor de polite de asigurare, precum si scaderea nivelului de incredere in asiguratorii transfrontalieri, ceea ce, in cele din urma, s-ar transforma intr-un dezavantaj concurential pentru asiguratorii care desfasoara activitati transfrontaliere.

Detalii, AICI.