1asig.ro
1asig.ro

GFIA: Principiile cheie pentru o constructie mai rezistenta si mai durabila

5 min. / 1.540 cuvinte

Inainte de viitorul summit COP26, Federatia Mondiala a Asociatiilor de Asigurari (GFIA - Global Federation of Insurance Associations) a publicat, pe site-ul oficial GFIA, principiile sale cheie pentru o constructie mai rezistenta si mai durabila.

Conceptul de "a construi si a reconstrui mai bine" este utilizat de mai multi ani in contextul reconstructiei dupa dezastre fizice si reprezinta o componenta esentiala pentru imbunatatirea rezistentei infrastructurii si a constructiilor, precum si pentru implementarea cu succes a strategiilor de adaptare pentru a face fata riscurilor climatice.

Avand in vedere ca riscurile naturale sunt in crestere, atat in ceea ce priveste frecventa, cat si gravitatea, consideratiile privind adaptarea la schimbarile climatice ar trebui sa se afle chiar in centrul normelor si al proceselor de constructie.

Prin urmare, GFIA a indentificat trei principii cheie pentru o constructie mai rezistenta si mai durabila:

  • Construirea intr-un mod mai rezilient - Pentru a evita dezastrele recurente, de exemplu, reconstructia identica dupa un dezastru natural nu ar trebui sa fie optiunea implicita. Construirea mai buna, intr-un mod mai rezilient, este un element important al gestionarii integrate a riscului de dezastre.
  • Construirea cu materiale ecologice si circularitate - In constructii, ar trebui sa se utilizeze produse durabile/reciclate pentru a creste eficienta resurselor si pentru a dezvolta o infrastructura ecologica.
  • Co-finantarea unei mai bune reziliente - Daca reconstructia necesita imbunatatiri ale rezilientei care contin elemente noi si depasesc, de exemplu, despagubirea asiguratorului, ar trebui sa fie asigurata o finantare complementara de catre autoritatile publice, de exemplu sub forma unui imprumut bancar fara dobanda. In plus, prin realizarea de investitii durabile pe termen lung in infrastructura, respectand, in acelasi timp, obligatiile contractuale fata de asigurati, asiguratorii sprijina atat tranzitia catre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, cat si disponibilitatea protectiei prin asigurare.

Detalii, AICI.

714 accesari