1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

GFIA: Asiguratorii, rol cheie in atenuarea schimbarilor climatice si dezvoltarea unor sisteme de protectie sociala

Asiguratorii isi reafirma rolul cheie in facilitarea prioritatilor G20 prin investitii durabile, atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea si dezvoltarea unor sisteme rezistente de protectie sociala.

Asociatia Italiana de Asigurari (ANIA), in parteneriat cu Presedintia italiana a G20 si in colaborare cu GFIA (Federatia Globala a Asociatiilor de Asigurari), a gazduit Summit-ul Asigurarilor - eveniment ce a analizat contributia semnificativa pe care asiguratorii o pot aduce si o aduc deja pentru a facilita prioritatile G20 privind oamenii, planeta si prosperitatea. Discursurile principale si grupurile de experti s-au concentrat pe rolul asiguratorilor in ceea ce priveste investitiile durabile, schimbarile climatice, dar si dezvoltarea unor sisteme integrate si rezistente de bunastare.

Participantii au ascultat o gama larga de vorbitori de marca, printre care:

  • Daniele FRANCO - Ministrul italian al Economiei si Finantelor;
  • Mairead McGUINESS - EC Commissioner for Financial Services, Financial Stability and Capital Markets Union;
  • Mark CARNEY - ex-Governor, the Bank of England & Vice Chairman & Head of Impact, Brookfield Asset Management;
  • Don FORGERON - President, GFIA (the Global Federation of Insurance Associations).

Discutiile s-au axat pe trei domenii:

  • Investitii sustenabile - Acest domeniu a inclus modul in care asiguratorii sprijina tranzitia catre sustenabilitate, prin investitiile lor pe termen lung in active sustenabile, si pe ce pot face factorii de decizie politica pentru a-i ajuta pe asiguratori sa contribuie si mai mult: in special, necesitatea de a creste volumul de date ESG pentru a ajuta deciziile de investitii si de a creste disponibilitatea activelor sustenabile.
  • Atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea - Aici, discutiile s-au axat pe modul in care asiguratorii pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin activitatile lor de subscriere si de investitii, pe rolul lor in abordarea lacunelor de protectie si in sprijinirea eforturilor de adaptare si pe necesitatea unui angajament mai strans intre sectorul public si cel privat.
  • Cum sa realizam sisteme integrate de protectie sociala - S-a subliniat modul in care, in calitate de furnizori cheie de pensii pe termen lung si de solutii de asistenta medicala, asiguratorii pot contribui in mod semnificativ la dezvoltarea unor sisteme durabile de protectie sociala. Printre acestea, s-au numarat modalitati de minimizare a diferentelor de economisire pentru pensie pentru toate grupurile de gen prin adoptarea de produse de pensii suplimentare din Pilonul II si III si a unui stil de viata sanatos.

"Sunt foarte mandra de rezultatul Summit-ului Asigurarilor. Sectorul asigurarilor poate si trebuie sa joace un rol crucial in redresarea economica in curs si in tranzitia societatii noastre catre un model mai rezistent la schimbarile climatice si evenimente exceptionale, cum ar fi pandemiile. De asemenea, sectorul nostru are un rol esential in facilitarea unei protectii sporite printr-un sistem integrat de protectie sociala care sa implice atat sectorul public, cat si cel privat si care sa ia in considerare noile echilibre intre generatii si riscurile pentru sanatatea noastra. As dori sa multumesc numerosilor participanti institutionali si din industrie care au luat parte la discutiile noastre. Asiguratorii sunt pregatiti sa isi aduca din plin contributia pentru a depasi criza actuala si sa faca tot posibilul pentru a proteja mai bine pe toata lumea in fata provocarilor viitoare", a declarat Maria Bianca FARINA - President, ANIA.

"Asiguratorii globali au fost printre primii care au modelat riscul climatic si au tras un semnal de alarma cu privire la impactul potential al schimbarilor influentate de om. Astazi, ne aflam in prima linie, in vreme ce riscurile climatice fizice se intensifica rapid la nivel mondial sub forma unor evenimente termice, inundatii, si furtuni tropicale. Dincolo de acest rol, industria asigurarilor are un rol esential de jucat in facilitarea tranzitiei noastre colective catre o economie durabila. Sa nu existe nicio indoiala: este un potential enorm in finantele durabile. Desigur, transformarea la o scara atat de mare nu va fi usoara si nu se va intampla peste noapte. Dar, cu leadership, cu determinare si cu o concentrare constanta asupra beneficiilor de a face lucrurile diferit - si de a le face mai bine -, putem, in timp, sa ne evoluam atat economiile, cat si modul de viata", a subliniat si Don FORGERON - President, GFIA.