1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Furturile din locuinte - pericol ...

Furturile din locuinte - pericol mai mare in mediul urban

Mediul urban se confrunta cu un numar mai mare de furturi din locuinte, comparativ cu mediul rural, arata datele publicate recent de Politia Romana. Astfel, in primele 10 luni ale acestui an, in orase s-au inregistrat 54,5% infractiuni de acest gen, in timp ce in zonele rurale au fost sesizate 45,5%.

De asemene, la nivelul Romaniei, in primele 10 luni ale anului 2019, au fost sesizate cu 4,12% mai putine furturi din locuinte, comparativ cu perioada similara a anului 2018.

In acest context, pe 5 decembrie a.c. a avut loc lansarea Campaniei "Hotii iti invadeaza intimitatea" de catre Politia Romana care are ca scop constientizarea cu privire la rolul si importanta masurilor preventive in protejarea bunurilor din locuinte.

Noutatea campaniei din acest an, derulata in parteneriat cu Feroneria Prod, consta in utilizarea unei tehnologii de ultima generatie, de interes pentru majoritatea categoriilor de beneficiari, care ii expune pe acestia unei experiente virtuale ce are corespondent in realitate. Astfel, cetatenii se pot transpune in martori la un furt din locuinta, avand ocazia sa inteleaga modul de actiune al infractorilor. Aceste interactiuni vor fi completate de discutii cu polistii specializati in prevenirea criminalitatii, care vor transmite recomandari adecvate pentru contracararea activitatii hotilor.

Conform agendei, in perioada decembrie 2019 - februarie 2020, la nivel national se vor difuza spoturi audio si video tematice, vor avea loc intalniri cu grupuri tinta si distribuiri de materiale informative.

"Suntem preocupati permanent de diseminarea mesajelor preventive, astfel incat cetatenii, prin metodele pe care le adopta, sa-si protejeze valorile detinute. Apreciem ca binevenita colaborarea cu partenerii nostri, intrucat se creaza premisele unor actiuni de succes care sa contribuie la diminuarea riscului de victimizare a membrilor comunitatii. Politistii din cadrul Institutului si al structurilor judetene de profil vor asigura suportul informational privind infractionalitatea contra patrimoniului - legislatie in vigoare, moduri de operare, modalitati de autoprotectie", a declarat Comisar-sef de politie Sorin STANICA, Director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii.

Astfel, Politia Romana recomanda:
  • Asigura-te ca ai incuiat usa, chiar si cand esti in casa;
  • Monteaza o incuietoare de calitate;
  • Monteaza un sistem de alarma;
  • Nu transmite informatii personale pe retelele de socializare.
Riscul de furt din locuinte este acoperit prin asigurarea facultativa a locuintei, care trebuie incheiata impreuna cu asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren - in limita a 20.000 euro.