1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Furnizorii de servicii medicale ...

Furnizorii de servicii medicale private cer reglementarea accesului prin telemedicina si dupa starea de urgenta

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) solicita autoritatilor sa reglementeze accesul la servicii medicale prin telemedicina si dupa data de 15 mai, apreciind ca aceasta metoda de lucru si-a dovedit viabilitatea si ca experienta acumulata trebuie valorificata.

Chiar si companiile de asigurari de pe piata locala au implementat servicii de telemedicina pentru consumatorii de asigurari de sanatate, acestia avand acces telefonic si online la servicii medicale de la distanta, fara a fi nevoiti sa se deplaseze la medic daca nu este absolut necesar, tinand cont si de perioada aceasta de raspandire a noului coronavirus.

Potrivit PALMED, posibilitatea de a face consultatii medicale prin apel telefonic sau prin aplicatii video face ca mai bine de jumatate din activitatea unitatilor medicale private sa fie realizata in acest moment prin telemedicina. In cazul cabinetelor individuale, PALMED estimeaza ca in jur de 80% din activitate se desfasoara acum prin telemedicina.

"Este nevoie de o analiza a situatiilor in care se poate aplica cu adevarat aceasta optiune, analiza care va permite o reglementare clara si realizarea unei legislatii transparente. Sunt nenumarate situatiile si variabilele, iar o astfel de optiune poate salva vieti, cu precadere in zonele fara acces la servicii medicale. Sistemul medical romanesc este oricum subdimensionat si avem nevoie de solutii rapide. Telemedicina si-a dovedit acum viabilitatea si ar fi pacat sa pierdem acest inceput si sa nu construim pe baza acestei experiente", afirma Cristian Hotoboc, Presedintele PALMED.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private estimeaza o scadere de 30% a adresabilitatii la servicii medicale in sistemul privat si face apel la autoritatile din domeniu "pentru stabilirea unui calendar clar si a unor reglementari explicite" cu privire la reluarea activitatii.

"Consideram ca sunt necesare o serie de masuri de protectie, pe care cele mai multe dintre unitatile private le asigura deja, si o reglementare clara pentru reluarea activitatii. Sunt segmente de servicii inchise aproape in totalitate, cum ar fi cabinetele de stomatologie. Avem restrictii in programarea de servicii ce nu reprezinta urgente, dar cu risc de agravare odata ce se amana acordarea serviciului medical. Pentru fiecare situatie trebuie gasita o solutie, astfel incat pacientii sa stie cand pot beneficia de servicii medicale", a adaugat Hotoboc.

Asigurarile de sanatate au cumulat, la finalul anului 2019, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 372 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 11,2% fata de anul precedent, conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Numarul contractelor in vigoare la finalul anului 2019 la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate se situa la 403.308, in crestere cu 10% fata de numarul contractelor in vigoare la finalul lui 2018.