1asig.ro
1asig.ro

Fraudele genereaza pierderi anuale de 340 de milioane de lire sterline pentru industria britanica de asigurari auto

5 min. / 1.540 cuvinte
Fraudele sunt in continuare "o amenintare reala si in crestere" atat pentru soferi, cat si pentru industria de asigurari auto din Marea Britanie, care subliniaza ca nu putini sunt cei care insceneaza accidente sau cauta orice forma de a frauda industria de asigurari, arata AX. Potrivit sursei citate, fraudele genereaza pierderi anuale de 340 de milioane de lire sterline pentru industria de asigurari, cifra comunicata de IFB (the Insurance Fraud Bureau).

PROMO


Cifas, cea mai importanta entitate din Marea Britanie angrenata in lupta impotriva fraudelor din industria de asigurari, arata ca aceasta este amenintarea cu cea mai rapida crestere. Anul trecut, subliniaza Cifas, numarul cererilor frauduloase de despagubire pe segmentul auto a crescut cu 45%, un nivel mult mai mare decat media de 27% inregistrata la toate categoriile de frauda din industria de asigurari.

"Unii infractori s-au folosit de masurile de carantina impuse de autoritati, pe fondul pandemiei, pentru a planifica fraudarea industriei de asigurari auto, iar acum au intentia de a incasa asigurari in detrimental unor soferi nevinovati", spune Neil THOMAS - Director of Investigative Services, AX.

Expertii din industrie, incluzand aici si Asociatia Asiguratorilor din Marea Britanie (ABI - the Association of British Insurers) sunt de acord ca exista trei tipuri principale de fraude la nivelul industriei de asigurari auto: accidentele inscenate, accidentele fantoma si, respectiv, accidentele induse.

In cazul accidentelor inscenate, infractorii distrug intentionat vehiculele, pentru a lasa impresia ca a avut loc un accident real. Accidentele fantoma sunt cele pentru care sunt trimise cereri fictive de despagubire, pentru ca evenimentele auto respective nu au loc, si, de obicei, au sanse de reusita in cazul in care nu sunt investigate corespunzator. In fine, accidentele induse reprezinta cea mai comuna tactica de frauda. In acest caz, escrocul conduce astfel incat sa lase impresia legitimitatii unui accident. Tactica raportata cel mai des este aceea in care un sofer franeaza brusc, provocand o coliziune care nu poate fi evitata de masina din spate.

"De cele mai multe ori, aceste escrocherii sunt puse la cale de bande infractionale organizate. In cazul in care suspectati ca suntei o victima a unei astfel de escrocherii, nu va expuneti riscului. Raportati, indata ce puteti, evenimentul catre politie si asiguratorul la care ati incheiat polita auto", este mesajul transmis de catre Malcolm TARLING - Purtator de cuvant, ABI.

233 accesari