1asig.ro
1asig.ro

Franta: Autoritatea de reglementare indeamna bancile si asiguratorii sa accelereze raspunsul la schimbarile climatice

5 min. / 1.540 cuvinte
Bancile si asiguratorii din Franta trebuie sa accelereze raspunsul la schimbarile climatice, arata Autoritatea de Control Prudential si Rezolutie din Franta (ACPR - Autorite de Controle Prudentiel et de Resolution), o recomandare venita la scurt timp dupa ce ACPR a publicat primul test de stres pentru banci si asiguratori cu privire la riscurile climatice, informeaza Insurance Journal.

Potrivit sursei citate, alte entitati de supraveghere financiara din intreaga lume vor implementa, la randul lor, teste similare in industria financiara, pentru a contribui la reducerea impactului schimbarilor climatice asupra economiilor. Astfel, bancile si alte companii financiare vor trebui sa le dezvaluie investitorilor care ar fi impactul schimbarilor climatice asupra bilanturilor lor, conform normelor propuse de UE.

ACPR, entitatea de supraveghere bancara a Banque de France, a efectuat un test pilot voluntar asupra a 9 banci si 15 asiguratori din Franta, reprezentand aproape toate sectoarele respective, pentru a masura rezistenta la "scenarii" comune, cum ar fi raspunsul lent la schimbarile climatice.

Testul de stres a acoperit o perioada de 30 de ani, din 2020 si pana in 2050, analizand riscurile legate de "tranzitia" sau trecerea de la activele poluante, la activele mai ecologice, precum si tranzitia de la riscuri fizice, cum ar fi incendiile si inundatiile.

ACPR a constatat ca expunerile companiilor analizate la riscurile de tranzitie au fost "destul de moderate", insa cresterea preconizata a daunelor si a primelor de asigurare pentru unele riscuri a fost deosebit de notabila. De asemenea, ACPR sustine ca exista si incertitudini cu privire la cat de repede vor evolua atat schimbarile climatice, cat si deficitul de date.

"In lumina acestor rezultate, institutiile bancare si asiguratorii trebuie, acum, sa isi intensifice eforturile de combatere a schimbarilor climatice, prin integrarea riscurilor asociate schimbarilor climatice in procesul de evaluare a riscurilor financiare", a declarat Denis BEAU - First Deputy Governor, Banque de France.

ACPR subliniaza ca rezultatele acestui test de stres nu vor avea impact asupra capitalului pe care firmele financiare trebuie sa il detina in prezent si, de asemenea, nu vor exista nici actiuni specifice ca urmare a testului de stres. "Scopul exercitiului a fost... sa stimuleze gandirea si analiza, dar si sa promoveze o mai buna integrare a riscurilor climatice in strategiile firmelor de gestionare a riscurilor", a mai precizat Denis BEAU.

Federatia Bancara Franceza (FBF - Federation Bancaire Francaise) a precizat, la randul sau, ca rezultatele testului de stres au aratat rezistenta bancilor franceze, cu expuneri relativ modeste in sectoare precum mineritul, industria petroliera si agricultura.

ACPR a declarat ca acest test pilot va contribui si la testul de stres climatic pe care il va implementa Bank of England luna viitoare si va sta si la baza unui test de stres pe care il va concepe, in 2022, BCE (Banca Centrala Europeana). Nu in ultimul rand, ACPR a declarat ca acest test va deveni unul obisnuit in Franta, urmatorul fiind programat pentru 2023/2024.

1.425 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO