1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Fondurile de pensii, in tempo "Allegro Moderato"

Rezultatele sondajului "Intrebarea Saptamanii" postata pe 1asig.ro indica faptul ca, in proportie de 46,4%, romanii ar opta pentru un randament financiar moderat in contextul participarii la un fond de pensii private, un procent de 40,3% si-a manifestat alegerea unui randament ridicat, in timp ce restul de 13,3% sunt adeptii unui randament conservator.

Cele patru fonduri autorizate pana in prezent au, in principiu, la nivel declarativ, un randament financiar moderat sau conservator, asociat unei politici investitionale cu un grad de risc mediu spre scazut.

Cu toate acestea, clasificarea acestora se va face oficial doar peste doi ani.
Potrivit legislatiei, un fond de pensii private va putea investi maximum 50% din bani in actiuni cotate pe bursele europene, inclusiv Romania, maximum 70% in titluri de stat, 20% in titluri monetare si maximum 30% in obligatiuni corporatiste.

Majoritatea repondentilor care au optat pentru un risc mediu, aferent unui fond cu randament financiar moderat considera ca, daca nu se poate pune inca problema transformarii in masa a romanilor in bursieri, cel putin un fapt sigur este ca majoritatea fondurilor de pensii dau randament mai bun decat dobanzile bancare acordate la depozite. Asteptarile, in sensul contributiei de maxim 15% din salariul brut si in contextul disponibilitatii la preluarea unui risc mediu spre scazut, nu remarca obtinerea unor pensii impresionabile ci vizeaza posibilitatea de a avea la pensie macar suma cu care s-a contribuit, acesta fiind un factor suficient de satisfactie.
Vanzarea primelor unitati de fond pentru Pilonul III de pensii a demarat deja, iar romanii au inceput sa isi faca din ce in ce mai des calcule referitor la resursele financiare de care vor dispune la anii batranetii.

Cu toate acestea, "nicio comisie si niciun Guvern din lume nu poate oferi garantarea randamentului unui fond de pensii, deoarece nimeni nu poate previziona pe termen lung (20-40 de ani) evolutia economiei mondiale si a Romaniei, in particular", a declarat, recent, Mircea OANCEA, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).