1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Fondul de Garantare a Asiguratilor ...

Fondul de Garantare a Asiguratilor nu va mai calcula regresele pe Casco per asigurator, ci per creanta

Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) a dat, luni - 2 martie 2020, castig de cauza companiilor de asigurari in fata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) privind platile regreselor pe Casco, in urma falimentelor ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig. Reprezentantii FGA au precizat, pentru 1asig.ro, ca se vor conforma acestei decizii, avand fonduri suficiente pentru a asigura plata sumelor aferente litigiilor aflate pe rol.

Asadar, plafonul de 450.000 lei ar trebui sa se aplice pe fiecare creanta in parte, nu pe intreg portofoliul de creante al unui asigurator, considerat anterior un creditor.

Companiile de asigurari din piata aveau de recuperat sume importante de la companiile ASTRA si CARPATICA, in conditiile in care soferii accidentati de alti asigurati ai acestor doua companii intrate in faliment si-au reparat masinile in baza politelor CASCO, urmand ca asiguratorii sa isi recupereze bani prin regres.

Astfel, in sedinta din 2 martie a.c., in dosar nr. 3167/1/2019, ICCJ a decis:

"Admite sesizarea formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 360/2/2017 si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea dispozitiilor art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, prin creditor de asigurare se intelege si societatea de asigurare care a despagubit pe asiguratul sau, titulara a dreptului de regres izvorat dintr-o polita CASCO impotriva asiguratorului de raspundere civila obligatorie aflat in faliment.

In interpretarea dispozitiilor art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 213/2015, prin creanta de asigurare se intelege si creanta izvorata din dreptul de regres al societatii de asigurare care a despagubit pe asiguratul sau impotriva asiguratorului de raspundere civila obligatorie aflat in faliment.

In interpretarea dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, plafonul de 450.000 lei se aplica pe creante de asigurare, in situatiile in care se exercita dreptul de regres de catre societatea de asigurare care a efectuat plata indemnizatiei catre propriul asigurat, ca efect al subrogarii in drepturile asiguratului CASCO, pentru fiecare creanta in parte.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila."

FGA: Fondurile disponibile sunt suficiente

Contactati de 1asig.ro. reprezentantii FGA au declarat ca "Fondul de garantare a asiguratilor a luat la cunostinta de cele pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia completului pentru dezlegarea chestiunilor de drept urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, moment la care vom lua act si de considerentele care au stat la baza celor decise".

"Fondul de garantare a asiguratilor se va conforma acestei decizii, fondurile disponibile fiind suficiente pentru a asigura plata sumelor aferente litigiilor aflate pe rol, litigii ce au facut obiectul acestei sesizari", au adaugat acestia.

Intrebati de situatia in care si compania CertAsig va fi declarata in faliment, oficialii FGA au precizat ca "Fondul de garantare a asiguratilor este pregatit sa primeasca cereri de plata si sa procedeze la aplicarea prevederilor legale, in conformitate cu scopul pentru care a fost infiintat".

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in februarie 2020, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CertAsig - Societate de Asigurare si Reasigurare, ca urmare a faptului ca societatea nu si-a restabilit in termenul prevazut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR).

In acest caz, cererile de deschidere a dosarelor de dauna vor fi adresate, in continuare, asiguratorului, iar FGA poate prelua cererile de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai CertAsig, dar ele vor fi instrumentate doar dupa decizia definitiva de faliment a instantei si dupa preluarea tuturor evidentelor de la societate.

Compania ASTRA Asigurari a intrat in mod oficial in faliment, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, in aprilie 2016, apelurile formulate de catre societate, actionarii sai, dar si doi dintre creditori in procesul de faliment al asiguratorului. ASF anuntase din august 2015 retragea autorizatiei de functionare a ASTRA si intrarea in procedura de faliment a societatii.

De asemenea, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat, in iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CARPATICA Asig si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Decizia finala a instantei a fost data in martie 2017.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator. FGA efectueaza plati de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului in faliment.

Potrivit legii, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
FGA a efectuat plati pentru aproape 102.000 creditori de asigurari, pana la 31 decembrie 2019