1asig.ro
1asig.ro
Fondul de Garantare a Asiguratilor ...

Fondul de Garantare a Asiguratilor a fost desemnat administrator temporar la EUROINS. Vezi reactia companiei!

5 min. / 1.540 cuvinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a explicat ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost desemnat administrator temporar la EUROINS Romania, pe langa amenda de 500.000 de lei primita de companie. Compania a transmis ca a luat act de decizia ASF si ca, dupa ce vor fi alesi noii membri ai Consiliului de Administratie si vor fi indeplinite toate cerintele, isi va relua ciclul operational obisnuit.

Astfel, ca urmare a deciziei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, din data de 12 februarie 2020, cu privire la sanctionarea societatii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A., ASF a facut urmatoarele precizari:

Conform prevederilor legale, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost desemnat administrator temporar la societatea EUROINS, pentru o perioada limitata de timp, pana la numirea noului Consiliu de Administratie, aflat in proces de autorizare. Rolul FGA va fi acela de a superviza procedurile si operatiunile curente desfasurate de societate, in acest interval.

ASF mentioneaza ca numirea unui administrator temporar nu reprezinta instituirea procedurii de administrare speciala. Administrarea speciala este o masura care se aplica de regula in cazul deteriorarii situatiei financiare a unei societati. Autoritatea respinge orice speculatie care se poate face in aceasta privinta in cazul EUROINS.

ASF subliniaza faptul ca EUROINS indeplineste indicatorii de prudentialitate, atat in ceea ce priveste cerintele minime de capital (MCR - Minimum Capital Requirement), cat si in ceea ce priveste cerintele de capital de solvabilitate (SCR - Solvency Capital Requirement).

Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii EUROINS cu amenda in cuantum de 500.000 de lei, ca urmare a incalcarii unor prevederi ale Legii 132/2017. Consiliul ASF a impus masuri de natura operationala menite sa conduca la remedierea deficientelor constatate.

"Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii EUROINS cu amenda in cuantum de 500.000 de lei. In urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de incalcari ale Legii 132/2017 - RCA in ceea ce priveste procedurile de solutionare a dosarelor de dauna RCA. Au fost constatate, de asemenea, deficiente cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societatii, precum si nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice si a calitatii datelor", a transmis ASF.

Consiliul ASF a impus o serie de masuri de natura operationala menite sa conduca la remedierea, intr-un termen de maximum sase luni, a aspectelor constatate.

UPDATE: Raspunsul EUROINS Romania la recenta decizie ASF

Managementul EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA si cel al EUROINS Insurance Group AD (EIG) au luat la cunostinta cea mai recenta decizie a ASF.

EUROINS Romania saluta clarificarile publice facute de ASF: "ASF subliniaza faptul ca EUROINS indeplineste indicatorii de prudentialitate, atat in ceea ce priveste cerintele minime de capital (MCR - Minimum Capital Requirement), cat si in ceea ce priveste cerintele de capital de solvabilitate (SCR - Solvency Capital Requirement)", precum si faptul ca asiguratorul nu este sub administrare speciala, asa cum s-a vehiculat in mod gresit.

In ceea ce priveste numirea unui nou Consiliu de Administratie, care constituie o conditie pentru incheierea mandatului temporar al Fondului de Garantare in baza deciziei ASF, compania a discutat deja cu ASF propunerile pentru noii membri, toti profesionsti recunoscuti atat la nivelul regiunii cat si al Uniunii Europene.

"Actionarii EUROINS Romania vor organiza Adunarea Generala pe 16 martie 2020, pentru a-i alege pe noii membri ai Consiliului de Administratie. Dupa aceasta procedura, suntem convinsi ca toate cerintele vor fi indeplinite si compania isi va relua ciclul operational obisnuit, concentrandu-se pe continua imbunatatire a serviciilor catre clienti si parteneri", a transmis, joi, compania.

EUROINS Romania Asigurare Reasigurare a inregistrat, in 2019, o crestere a vanzarilor de 27%, totalizand subscrieri de circa 1,28 miliarde de lei. Totodata, compania anunta, pentru acest an, lansarea unor noi facilitati online pentru clienti.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Fondul efectueaza plati de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului in faliment.

Fondul poate desfasura si activitatea de administrator special in procedura de redresare financiara a asiguratorilor si de lichidator in procedura de lichidare voluntara a asiguratorilor.

ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

4.553 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO