1asig.ro
1asig.ro

Florin CITU, MFP: Deficitul bugetar al anului 2020 urca la 9,1% din PIB

5 min. / 1.540 cuvinte
Deficitul bugetar luat in calcul la urmatoarea rectificare bugetara este de 9,1%, in crestere fata de valoarea precedenta estimate, de 8,6%, a anuntat miercuri, 18 noiembrie, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor Publice, Florin CITU.

PROMO


"Ministerul Finantelor Publice propune rectificarea bugetara pentru anul 2020 cu un deficit de 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, contruit pe o contractie economica de 4,2% pentru acest an. La inceputul anului era in budget o estimare a cresterii de 4,2%, insa acum ne aflam la o contractie de 4,2%. Este o diferenta de 8 procente care se vede, bineinteles si in deficit. Deficitul bugetului general consolidat, astfel se majoreaza cu 5 miliarde de lei", a precizat ministrul.

Conform oficialului MFP, aceasta majorare vine din estimarea neincasarii unei sume de 4,2 miliarde de lei in cea dea doua jumatate a anului. "Aici este vorba despre venituri din economie, neincasarea venind pe fondul deciziei pe care am luat-o de a reesalona datoriilor pentru cei care au cumulat datorii in perioada de la inceputul starii de urgenta si pana in data de 25 octombrie. Insa, acest bani vor ramane la companii si in economie"

In privinta cheltuielilor venitului general consolidat au crescut. "Se suplimenteaza Bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale si de Sanatate cu suma de 1,1 miliarde de lei, la Ministerul Dezvoltarii a fost alocat un miliard de lei, pentru facturi in Programul National de Dezvoltare Locala. De asemenea, 1,1 miliarde de lei vor fi alocati pentru subventii in agricultura din fonduri externe nerambursabile si 160 milioane de lei vor fi directionati pentru despagubirea producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectat de seceta. Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului va fi suplimentat cu 1,2 miliarde de lei", mentioneaza reprezentantul MFP.

Economii s-au inregistrat la Ministerul Mediului, dar si la Ministerul Finantelor, unde digitalizarea a dus la eliminarea a 2000 de posturi din cadrul ANAF si la economii de 134 de milioane de lei.

Pe de alta parte, venituri sunt estimate la 337 miliarde de lei, sau 32,2% din PIB, dintre care 298 miliarde de lei sau 28,4% din PIB din economie si 32 miliarde de lei din fonduri nerambursabile.

"Rectificarea bugetara o facem pentru a ne asigura ca sanatatea, asistenta sociala, educatia au banii necesari pentru finalul acestui an si are rolul de a asigura finantarea pentru continuarea investitiilor care in acest an sunt estimate la 55 de miliarde de lei, cea mai mare suma investita la buget in ultimii 10 ani. Dupa 10 luni de zile, investitiile sunt la 35,4 miliarde de lei, mai mult decat s-a investit in tot anul in 2016, in 2017 sau chiar in 2018", spune Florin CITU.

"Pentru aceasta rectificare avem luata in calcul o scadere a economiei de 4,2 puncte procentuale. Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a revizuit estimarea din acest an la o scadere de 4,2 pp, care este in linie cu estimarile pentru Romania. Cam toate institutiile internationale si-au imbunatatit estimarile pentru cresterea economica in 2020, care veneau de la minus 6%, minus 9%, catre aceasta cifra de minus 4,2%, minus 4,3% din PIB, deci si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza este in linie cu aceste estimari. Am inceput anul cu un deficit de 3,6% din PIB, dar cu o crestere economica de 4,2%. In martie am avut prima rectificare bugetara generata de pandemia de COVID-19, cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB. Tinand cont de executia bugetara am facut o alta rectificare unde deficitul bugetar a fost crescut la 8,6% din PIB", a concluzionat ministrul.

639 accesari