1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Fizioterapeutii trebuie sa isi faca asigurari de malpraxis. Ce daune pot acoperi aceste polite?

Potrivit legislatiei actuale, ocupatia de fizioterapeut are nevoie de o asigurare de raspundere civila profesionala (malpraxis), la fel ca in cazul medicilor si al altor persoane din domeniul asistentei medicale. Asadar, in conditiile in care, ca si in cazul altor meserii, pot exista erori, se creeaza o noua oportunitate de dezvoltare a asigurarilor de acest tip.

Mii de terapeuti trebuie sa se inscrie in Colegiul Fizioterapeutilor din Romania (CFZRO) si sa obtina noi autorizatii de libera practica, iar printre actele necesare obtinerii acestei autorizatii, ei trebuie sa depuna si asigurarea pentru raspundere civila profesionala, conform unei Hotarari a Colegiului Fizioterapeutilor din Romania, intrata in vigoare in februarie 2018.

Astfel, in baza Hotararii nr. 5/28.01.2018 privind procedura de eliberare a Autorizatiei de Libera Practica pentru profesia de fizioterapeut (publicata in MO nr. 129/12.02.2018, Partea I), Colegiul Fizioterapeutilor din Romania, prin colegiile sale teritoriale, elibereaza Autorizatii de Libera Practica persoanelor posesoare a unui titlu de calificare in fizioterapie, prevazut astfel la art. 11 din legea 229/2016, pentru urmatoarele profesii:
  • fizioterapeut/kinetoterapeut,
  • fizioterapeut/fiziokinetoterapeut,
  • fizioterapeut/ profesor de cultura fizica medicala si
  • fizioterapeut/balneofizio-kinetoterapeut.
In acest sens, Colegiul Fizioterapeutilor din Romania solicita companiilor de asigurare sa dispuna, in timp cat mai scurt posibil, introducerea titlurilor profesionale de mai sus pe polita de asigurare de raspundere civila profesionala a medicilor, farmacistilor si a altor persoane din domeniul asistentei medicale.

In prezent, legea nu prevede o limita a raspunderii.

"Societatile membre UNSAR considera ca ar fi util ca normele actuale sa fie actualizate de catre autoritate (CNAS) in ceea ce priveste incadrarea profesiei de fizioterapeut, respectiv stabilirea limitelor minime de asigurare pentru asigurarea de raspundere civila profesionala (malpraxis) pentru aceasta profesie", au declarat reprezentantii UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, la solicitarea 1asig.ro.

Ei au explicat ca, in acest moment, profesia de fizioterapeut este asimilata la specialitatea medicala "Recuperare, medicina fizica si balneologie", la "Medici specialisti - specialitati paraclinice" sau la categoria "Medici specialisti - specialitati medicale".

"Limitele raspunderii, pe eveniment si pe intreaga perioada asigurata, pentru politele de raspundere civila profesionala (malpraxis) variaza in general intre 5.000 de euro si 20.000 de euro. Exista insa solicitari si pentru polite cu limita raspunderii de 37.000 de euro (in acest caz specialitatea este asimilata la "Medici specialisti - specialitati medicale" ). Optional, asiguratii pot atasa politei si o clauza pentru acoperirea daunelor morale (de ex. pentru o sublimita de pana la maxim 5.000 euro, in functie de limita raspunderii pe polita)", au mai spus reprezentantii UNSAR.

Uniunea considera ca pentru o dezvoltare semnificativa a asigurarilor de malpraxis sunt necesare cateva modificari legislative.

"Trendul ultimilor ani este acela de a dezvolta segmentul asigurarilor de raspundere civila profesionala. Acest lucru se realizeaza atat prin aparitia de solicitari de asigurare pentru noi profesii, cat si prin dezvoltarea subscrierilor pe produsele existente de asigurare a raspunderii profesionale. Apreciem totusi ca o evolutie semnificativa si pozitiva in domeniul asigurarilor de raspundere civila profesionala a personalului medical (malpraxis) poate sa apara doar in cazul in care se vor realiza modificari legislative, UNSAR facand deja propuneri si demersuri in acest sens", au declarat oficialii UNSAR pentru 1asig.ro.

Colegiul Fizioterapeutilor din Romania, constituit in baza legii nr.229/2016 privind organizarea si exercitarea profesiei de fizioterapeut, si-a inceput de fapt activitatea la inceputul anului 2018.

Toti cei care isi exercita profesia de fizioterapeut in sistem public sau privat sunt obligati sa detina Autorizatie de libera practica (ALP) eliberata de Colegiul Fizioterapeutilor din Romania (CFZRO). Astfel, data limita de obtinere a ALP-ului pentru cei ce exercita profesia este 12 mai 2018.