1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Fitch Ratings: Pierderile asigurate in urma celui mai recent cutremur din Japonia sunt gestionabile

Pierderile asigurate in urma cutremurului cu magnitudinea 7,4 care a zguduit nord-estul Japoniei, in data de 9 martie, vor fi, probabil, gestionabile, cu un impact minor asupra veniturilor asiguratorilor non-viata, noteaza Fitch Ratings.

Cele trei grupuri de asigurari non-viata din Japonia - Tokio Marine Holdings, Inc., MS&AD Insurance Group Holdings, Inc. si, respectiv, Sompo Holdings, Inc. -, au portofolii diverse si, de fapt, cutremurele au reprezentat un risc de subscriere relativ mic pentru asiguratorii japonezi non-viata, sustine Fitch Ratings.

Ficth estimeaza ca pierderea totala neta agregata in urma celui mai recent cutremur este de aproximativ 15 - 30 miliarde JPY, adica aproximativ acelasi nivel de pierderi precum cel lasat in urma de cutremurul cu magnitudinea 7,3 care a lovit nord-estul Japoniei, in 13 februarie 2021.

Orientarea privind castigurile ajustate agregate ale celor 3 grupuri non-viata pentru exercitiul financiar care se va incheia in martie 2022 e de aproximativ 1 trilion JPY, ceea ce inseamna ca pierderile asigurate in urma cutremurului din martie 2022 vor fi, probabil, mult sub 5% din castigurile totale, incadrandu-se in bugetul pentru catastrofe naturale al asiguratorilor non-viata japonezi.

Riscul de cutremur al gospodariilor nipone este gestionat de guvern, cu o retentie neta scazuta din partea asiguratorilor non-viata privati. Expunerea neta a asiguratorilor non-viata la riscul de seism al companiilor este, de asemenea, redusa, deoarece asiguratorii tind sa evite subscrierea riscurilor de cutremur de mare amploare in Japonia, dar, in schimb, au transferat, in mare parte, expunerea catre marii reasiguratori europeni si americani, pentru a-si limita retinerea.

De asemenea, expunerea asiguratorilor non-viata la riscul de intrerupere a activitatii in caz de cutremur ramane limitata. Fitch Ratings se asteapta ca pierderile asigurate din cauza intreruperii activitatii in urma cutremurului din martie 2022 sa fie neglijabile, in mod similar cu pierderile asigurate marginale cauzate de cutremurul din februarie 2021.

In timp ce Fitch considera ca impactul cutremurelor va ramane gestionabil pentru companiile japoneze de asigurari generale, mega-taifunurile din Japonia vor avea, cel mai probabil, implicatii mai serioase asupra veniturilor ssau a capitalului, avand in vedere retinerea mai mare a riscurilor de catre asiguratori.