1asig.ro
1asig.ro

Fitch: Ransomware reprezinta o preocupare tot mai mare pentru asiguratori si reasiguratori

5 min. / 1.540 cuvinte

In cadrul unui nou raport privind riscurile de securitate cibernetica, citat de Reinsurance News, analistii de la Fitch Ratings au remarcat faptul ca ransomware devine "o preocupare tot mai mare" pentru industria de re/asigurari. Agentia de rating arata ca securitatea cibernetica a ajuns, fara indoiala, intr-o faza acuta, in urma unor evenimente de profil inalt la cateva dintre cele mai mari sofisticate companii de asigurari.

Potrivit raportului, Fitch considera ca atacurile continua sa creasca intr-un ritm alarmant din mai multe motive, inclusiv potentialul de plata financiara, disponibilitatea crescuta a instrumentelor pentru comiterea de infractiuni cibernetice, aplicarea limitata a legii penale pana in momentul de fata si o amprenta digitala in crestere.

De asemenea, atacurile devin tot mai sofisticate, cu implicarea unor grupuri de crima organizata bine finantate si a unor actori de stat national. Si, desi riscul de securitate cibernetica se incadreaza adesea la rubrica de risc "nefinanciar", exista un impact financiar foarte real si in crestere, precizeaza Fitch. Acesta rezulta din brese de securitate care necesita investitii pentru a compensa riscurile si costurile asociate cu amenzile, costurile directe ale breselor de securitate, daunele aduse reputatiei, intreruperile lanturilor de aprovizionare si pierderea afacerii.

Printre principalele constatari ale raportului, se regasesc o corelatie pozitiva intre asiguratorii cu rating-uri ridicate de soliditate financiara si scoruri bune in materie de securitate cibernetica, ceea ce implica faptul ca societatile care se concentreaza pe gestionarea stransa a propriului risc de credit par, de asemenea, mai bune in gestionarea riscurilor cibernetice.

"Industria globala a asigurarilor a cunoscut, in 2021, mai multe evenimente cibernetice de profil inalt. In special, ransomware este o problema a industriei si reprezinta o preocupare din ce in ce mai mare. Prin urmare, aspectul cibernetic devine tot mai important pentru analiza rating-urilor noastre", subliniaza Keith BUCKLEY - Fitch Global Insurance Group Head.

684 accesari