1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Fitch: Profitabilitate din activitatea de subscriere a reasiguratorilor ar urma sa se imbunatateasca in 2023

Fitch Ratings a publicat un raport care sugereaza ca profitabilitatea din activitatea de subscriere a reasiguratorilor dupa retrocesiune va creste in medie cu 4 puncte procentuale in 2023.

Agentia de rating a precizat ca industria globala de reasigurare atinge un punct de inflexiune in timpul reinnoirilor din ianuarie 2023, deoarece puterea de negociere a acestora in raport cu cedentii s-a mutat substantial in favoarea reasiguratorilor.

Fitch a adaugat ca, in mod deosebit, liniile de asigurari property si specialty au intrat intr-o asa numita hard market.

"Pietele hard de asigurari de bunuri si de specialitati, concurenta fara precedent a unor schimbari in mediul macroeconomic, incertitudinea geopolitica ridicata, cererile de despagubire pentru catastrofe naturale persistent ridicate au dus la o crestere brusca a primelor si, la fel de important, la o inasprire a termenilor si conditiilor rar intalnite pana acum pe aceasta piata."

Fitch a precizat ca au fost observate cresteri de preturi de 20%-60% pe majoritatea pietelor de asigurari property, care au fost afectate de catastrofe naturale pe parcursul anilor 2021 si 2022. In urma uraganului Ian, preturile din SUA chiar s-au dublat.

Intre timp, preturile de retrocesiune au crescut la unison, razboiul dintre Rusia si Ucraina ducand la cresteri de pret de 50% sau mai mult pentru liniile specialty, cum ar fi riscul politic si industria aerospatiala.

Fitch a remarcat: "Estimam ca baza de capital contabil agregata a reasiguratorilor a scazut cu aproximativ 15% in 2022, in mare parte din cauza reducerilor de valoare ale portofoliilor lor de venituri fixe pe fondul cresterii ratelor dobanzilor.

"Este probabil ca acest lucru sa fi consolidat disciplina de subscriere a reasiguratorilor, in ciuda faptului ca ratele mai mari ale dobanzilor au un impact neutru sau pozitiv asupra capitalului economic si de reglementare in 2022".

Agentia de rating isi mentine perspectiva "neutra" pentru sectorul global al reasigurarilor, perspectiva care echilibreaza profitul mai mare din subscrieri cu riscurile legate de incertitudinea macroeconomica si cresterea despagubirilor pentru catastrofe naturale cauzate de schimbarile climatice.