"Ministerul Agriculturii Si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta potentialilor beneficiari faptul ca, pana in prezent, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale au fost depuse 98 de cereri de plata cu o valoare publica de 184.323,44 euro", a transmis, vineri, ministerul
Submasura 17.1 a fost lansata incepand cu luna aprilie a acestui an, avand ca scop incurajarea fermierilor de a participa la scheme de asigurare private in vederea gestionarii corespunzatoare a riscurilor care le pot afecta productia agricola.
Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019. Depunerea dosarelor cererilor de finantare se opreste inainte de termenul limita prevazut, atunci cand valoarea publica totala a cererilor de finantare depuse depaseste cu 10% nivelul alocarii.
Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.
Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de :
- 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 euro standard output (SO);
- 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO.
- Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:
- seceta;
- arsita;
- inundatiile;
- grindina;
- inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara);
- ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata;
- furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va incheia un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevazute de submasura, angajandu-se sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• Fermierii activi, sprijiniti sa-si asigure culturile si animalele
• UNSAR: Asigurarile agricole - mai accesibile pentru fermierii romani