1asig.ro
1asig.ro

Fenomenele meteo extreme din ultimii 10 ani au dus la stramutarea a cel putin 20 de milioane de persoane, 80% dintre cei stramutati fiind din Asia

5 min. / 1.540 cuvinte
Fenomenele meteo extreme si incendiile de vegetatie tot mai severe au dus la stramutarea a cel putin 20 de milioane de persoane in ultimii 10 ani - o problema care se va agrava, daca lumea nu va actiona rapid pentru a opri amenintarea schimbarilor climatice -, arata Al Jazeera, care citeaza Oxfam.

PROMO


In unele cazuri, stramutarile generate de incendii, cicloane si inundatii au parut temporare, iar asta prin prisma eforturilor de evacuare a oamenilor din calea fenomenelor extreme, sustin cercetatorii Oxfam.

Surprinzatoare a fost, insa, "scala reala", cu natiuni precum Cuba, Dominica si Tuvalu observand cum, in orice an dat, aproximativ 5% dintre locuitori, in medie, sunt nevoiti sa isi paraseasca locuintele. "Aceasta este lumea tot mai calda despre care, de-a lungul timpului, am tot avertizat. Acum, vedem cum aceasta lume se desfasoara in fata ochilor nostri", a declarat Tim GORE - Climate Policy Leader, Oxfam -, pentru Thomson Reuters Foundation.

Studiul Oxfam sustine ca este de trei ori mai probabil ca oamenii sa fie stramutati in urma unor cicloane, inundatii sau incendii decat in cazul conflictelor. Unele tari, precum Somalia, s-au confruntat, uneori chiar si in acelasi an, atat cu secete severe, cat si cu inundatii extreme. Aceasta "confluenta a dezastrelor" lasa in urma multe natiuni sarace care incearca sa se recupereze dupa o criza inainte ca urmatoarea criza sa loveasca. "Este extraordinar. Acesta e haosul climatic, asa arata", spune Tim GORE.

7 din cele mai afectate 10 tari de stramutare, ca proportie a populatiei, erau state in dezvoltare, mai ales in zona Pacific - Caraibe, mai arata studiul. Cu toate acestea, 80% dintre oamenii fortati sa isi paraseasca locuintele, in ultimii 10 ani, ca urmare a dezastrelor meteorologice, au fost in Asia, unde, din Filipine pana in Sri Lanka, populatii mari de oameni traiesc in tari amenintate de cicloane si/sau inundatii. In mai 2019, doar ciclonul Fani a provocat stramutarea a 3,5 milioane de oameni in Bangladesh si India, cei mai multi dintre acestia fiind evacuati inainte de ciclon, in incercarea de a minimiza numarul victimelor.

Per ansamblu, numarul dezastrelor meteorologice considerate extreme a crescut, in ultimii 10 ani, de 5 ori, sustin cercetatorii Oxfam. Studiul nu a analizat comprehensiv si numarul oamenilor stramutati dupa dezastre precum seceta. Daca ar fi inclus si astfel de dezastre, studiul ar fi indicat un numar "mult mai mare" de persoane stramutate. De asemenea, studiul nu a estimat nici ce proportie a stramutarilor a devenit permanenta - "o proportie cu adevarat necunoscuta", dupa cum spune Tim GORE.

In 2018, Oxfam a realizat o estimare vaga a numarului oamenilor stramutati in urma dezastrelor meteo care au avut loc in anul respectiv si care, la finalul anului, nu se intorsesera la casele lor, iar rezultatul a fost 10-20% din totalul oamenilor stramutati. Pe masura ce tot mai multi oameni isi parasesc locuintele ca urmare a dezastrelor meteorologice, costurile si amenintarea la adresa stabilitatii sociale cresc rapid pentru tarile care incearca sa administreze stramutarile in sine, facand acest lucru, de cele mai multe ori, cu resurse putine. Tim GORE sustine ca industria de asigurari nu poate rezolva de una singura aceasta problema.

O analiza recenta realizata de catre The Stockholm Environment Institute, sustinuta de aproximativ 100 de grupuri ale societatii civile, a estimat ca, pana in 2022, este nevoie de o finantare anuala de cel putin 50 de miliarde de dolari pentru a face fata pierderilor si daunelor, aceasta suma urmand a ajunge, pana in 2030, la 300 de miliarde de dolari/an. Tim GORE sustine ca nicio suma nu-i poate ajuta pe toti oamenii sa ramana in propriile locuinte, in conditiile in care impactul schimbarilor climatice continua sa creasca, iar pregatirea timpurie va ajuta la protejarea celor care vor fi in miscare.

"Vom gestiona aceasta situatie sau vom vedea oamenii cel mai putin responsabili pentru aceasta criza cum sunt obligati sa isi paraseasca locuintele, intr-un mod haotic, care le incalca drepturile? Costurile vor continua sa creasca. Cu cat ajungem mai repede la negocieri serioase cu privire la modul de gestionare a acestei crize intr-un mod serios si responsabil, cu atat mai bine", a mai punctat Tim GORE - Climate Policy Leader, Oxfam.

770 accesari