Cat de mare poate fi impactul catastrofelor naturale asupra locuintelor noastre si cum ne-ar ajuta o asigurare intr-o asemenea situatie? In regiunile Toscana si Emilia-Romagna, din Italia, au avut loc zilele acestea ploi abundente, care au produs inundatii. Nu s-au raportat victime, dar casele oamenilor au fost puternic afectate.
Din cauza precipitatiilor dense, scolile, parcurile si muzeele din Florenta, dar si din apropiere de Prato s-au inchis pana cand situatia se va remedia. Autoritatile nu au stat indiferente si au baricadat cu saci de nisip malurile raurilor din orasul istoric Bologna, care erau deja umflate de ploile anterioare.
Totodata, autoritatile locale si protectia civila au ridicat nivelul de alerta pentru raul principal Arno care traverseaza orasele Florenta si Pisa. In plus, la Bologna au avut loc si alunecari de teren, multe drumuri s-au inchis, iar o parte a rezidentilor au trebuit mutati.
Romania se poate confrunta oricand cu un caz similar regiunilor mentionate din Italia. Nu ar fi pentru prima oara. Amintim de inundatiile din Galati, din septembrie 2024, cand peste 5 mii de case au fost distruse. Mai mult, au fost si persoane care au decedat in urma tragediei.
Cei care au supravietuit s-au vazut pusi in situatia de a-si reface gospodariile. De parca nu era suficient, oamenii au mai constatat pe parcurs ca ajutorul dat in regim de urgenta de catre Guvern nu le era de ajuns pentru a-si repara casele. Specialistii din zona de asigurari au observat la acea vreme ca patru din cinci galateni nu dispuneau de o polita obligatorie sau facultativa.
Asigurari pentru locuinte in timpul evenimentelor catastrofale
Pentru a face fata unor evenimente catastrofale avem nevoie de asigurari pentru protectia caselor noastre. O asigurare obligatorie PAD acopera daune produse de cutremure, inundatii sau alunecari de teren si costa putin (130 lei/an). Trebuie sa stiti insa ca acoperirile pot fi de maxim 100.000 lei (cca. 20.000 euro).
Pentru o protectie completa, ar fi foarte utila o asigurare facultativa. Aceasta acopera atat riscurile catastrofale, cat si inundatiile de la vecini, incendiile, exploziile, furturile, vandalismul sau avariile instalațiilor interioare ale cladirii.
La nivel national, doar 17% dintre locuinte au asigurare care include: furtuni, grindina, vijelii, caderi de copaci, iar 24% dispun de o asigurarea obligatorie PAD.