1asig.ro
1asig.ro

FMI aloca Republicii Moldova un imprumit de 558 milioane de dolari pentru relansarea economiei

5 min. / 1.540 cuvinte
Exchipa de experti ai Fondului Monetar International si autoritatile din Republica Moldova au ajuns la un acord comun privind valoarea pentru programul de relansare economica a Republicii Moldova si depasirea consecintelor pandemiei COVID-19, precum si pentru implementarea institutionala, anunta Guvernul Republicii Moldova printr-un comunicat de presa.

PROMO


Valoarea noului program de cooperare intre Republica Moldova si FMI se ridica la 558 milioane de dolari si va fi implementat pe o perioada de 3 ani (2020-2023).

Prim-ministrul Ion CHICU a avut o intrevedere cu echipa de experti ai Fondului Monetar International (FMI), condusa de Ruben ATOYAN. In cadrul sedintei online, au fost definitivate ultimele detalii privind noul program financiar de tara. Dupa doua saptamani de dialog constructiv si de negocieri, partile au ajuns la un acord comun privind actiunile prevazute in program.

Reprezentantii institutiei financiare au informat ca imediat dupa semnarea acordului dintre FMI si Republica Moldova, vor fi implementate un sir de actiuni prealabile de evaluare a vulnerabilitatilor guvernantei in mai multe domenii: bugetar-fiscal, supravegherea sectorul financiar, guvernanta BNM, reglementarea pietei, statul de drept, combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

Planul de evaluare centralizata a guvernantei, prin folosirea criteriilor relevante si a indicatorilor, va oferi un diagnostic specific si concret al nivelului de guvernanta si anticoruptie din RM. In baza rezultatelor, echipa FMI va formula recomandari rezonabile. Prin urmare, politicile de imbunatatire a guvernantei vor contribui la reducerea coruptiei si la imbunatatirea rezultatelor economice.

Memorandumul intre RM si FMI urmeaza a fi discutat in luna septembrie, in cadrul sedintei Consiliului Directorilor Fondului Monetar International.

378 accesari