1asig.ro
1asig.ro

FMI a revizuit scaderea economiei romanesti la 4,8% in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit scaderea economiei romanesti din acest an de la 5% in previziunea anterioara, la 4,8%, insa a crescut prognozele pentru anul viitor (de la 3,9% la 4,6%), conform raportului World Economic Outlook publicat de institutie.

PROMO


In raportul citat, FMI si-a imbunatatit si estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in acest an, pana la 5,3% din PIB, in timp ce in prognoza anterioara, deficitul de cont current era estimate la 5,5% din PIB.In 2021, nivelul deficitului de cont curent va scadea pana la 4,5% din PIB, o imbunatatire de la 4,7% din PIB pe care o preconiza in aprilie.

De asemenea, documentul mai arata ca inflatia va creste la 2,9% in acest an, fata de 2,2% in prognoza anterioasa si o scadere a ratei somajului de 7,9% de la 10,1% anterior.

La nivel Mondial, FMI a revizuit in crestere estimarea economica din 2020, de la 4,9% la 4,4%, precizand ca redresarea va fi lunga, neregulata si incerta. "Prognozam o contractie mai putin severa, dar totusi profunda in 2020, comparativ cu estimarea precedenta", a declarat economistul sef al FMI, Gita GOPINATH in raport.

Conform prognozei FMI, masurile de distantare sociala luate astfel incat sa previna raspandirea virusului va continua in 2021, iar transmitera bolii la nivel local peste tot in lume va scadea abia la sfarsitul anului 2020.

In final, FMI a mentionat ca tensiunile geopolitice, frictiunile comerciale, dezastrele naturale, modificarile conditiilor de finantare si alte epidemii continua sa fie riscuri de inrautatire a prognozelor sale.

384 accesari