1asig.ro
1asig.ro
FIRCZAK: Incheierea contractelor ...

FIRCZAK: Incheierea contractelor de credit de la distanta poate reduce costurile pentru clienti

5 min. / 1.540 cuvinte
Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, a depus un amendament pentru a face posibila incheierea contractelor de credit pentru consumatori online sau la domiciliul acestora, ceea ce ar insemna timp castigat si bani economisiti pentru cei care apeleaza la un astfel de imprumut.

PROMO


"A fost necesara modificarea modului de incheiere a contractelor de creditare. Practic, nu doar pandemia ne forteaza sa facem lucrul acesta, ci si legislatia europena. Eram in urma cu acordarea legislatiei din Romania cu cea europeana si am gasit un moment prielnic pe un proiect de Ordonanta de Urgenta sa fac aceasta modificare si, bineinteles, colegii mei din Comisie m-au sustinut si putem spune ca procedurile permit incheierea contractelor de credit la domiciliu, la cererea clientului, online sau in centre comerciale unde sunt spatii special amenajate, pe langa sediile companiilor de creditare. Practic, prin acest amendament, nu am facut altceva decat sa legalizam practicile de incheiere a contractelor de credit care au aparut ca urmare a evolutiei tehnologice, digitalizarii si a pandemiei pe care cu totii o traversam", a declarat Iulius Marian FIRCZAK la UNU Tv.

El spune ca exista o serie de avantaje odata cu implementarea acestui model.

"Sunt cel putin doua avantaje: economia de timp - prin incheierea contractului la distanta clientul castiga timp - si pe termen mediu si lung putem vorbi si de un castig financiar pentru ca o relaxare a modului in care se incheie contractele de credit permit o concurenta mai acerba in piata, vor aparea mai multi jucatori, vor putea sa concureze mai multi jucatori si implicit costurile de creditare vor scadea. Practic, clientul va putea accesa credite mai ieftine", a afirmat Iulius Marian FIRCZAK.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna decembrie 2020 cu 0,5% fata de luna noiembrie 2020 (0,1% in termeni reali), pana la nivelul de 282,37 miliarde lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 5,5% (3,4% in termeni reali), pe seama cresterii cu 8,5% a componentei in lei (6,3% in termeni reali) si a scaderii cu 0,6% a componentei in valuta exprimata in lei (scaderea a fost de 2,5% daca indicatorul este exprimat in euro).

2.154 accesari