1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
FGA poate primi cereri de ...

FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna/cereri de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai EUROINS Romania

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat a luat act de Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizatiei de functionare a Societatii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. si constatarea starii de insolventa a societatii, urmand ca Autoritatea de Supraveghere Financiara sa promoveze, in instanta, cererea de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului.

Astfel, incepand de la data publicarii deciziei ASF in MO, FGA poate proceda, la cererea oricarei persoane care invoca un drept de creanta impotriva Societatii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A., la deschiderea dosarelor de dauna.

Cererea de deschidere a dosarului de dauna (Anexa 7) se completeza in situatia in care pentru un eveniment asigurat acoperit de o polita de asigurare in vigoare, nu a fost deschis un dosar de dauna de catre societatea EUROINS S.A.

Potrivit legii, tot de la data publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial al Romaniei, creditorii de asigurari ai Societatii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. pot depune cereri de plata la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire prima (Anexa nr 9).

Cererile de plata se pot depune pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creantele de asigurari nascute ulterior ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plata pot fi depuse in maximum 90 de zile de la data nasterii dreptului de creanta al creditorului de asigurari, explica FGA.

Fondul de garantare a asiguratilor va prelua evidentele complete ale dosarelor de dauna, precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestora, in termen de 30 de zile de la data retragerii autorizatiei de functionare a societatii. Dupa preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potentialilor creditori de asigurare.

Instrumentarea de catre Fond a cererilor de plata se va face dupa preluarea evidentelor complete ale dosarelor de dauna precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, in termen de 60 de zile de la data publicarii in MO al Romaniei a deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare. Plata despagubirilor se va face in limita a 500.000 lei pentru o creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat de asiguratorul aflat in insolventa.

Ca schema de protectie a asiguratilor, Fondul de garantare a asiguratilor transmite ca este pe deplin constient de situatia speciala in care se regaseste piata asigurarilor la acest moment, prin falimentele societatilor CITY Insurance S.A. si a EUROINS S.A. si mai ales de asteptarile creditorilor de asigurare ai celor doi asiguratori. FGA si-a propus sa reprezinte un element de stabilitate si sa vina in ajutorul cetatenilor prin desfasurarea activitatii-instrumentarea dosarelor de dauna, plata despagubirilor cuvenite etc. intr-un mod profesionist cu rezultate rapide, in limita resurselor materiale si umane.

Pentru a inlesni activitatea, in beneficiul creditorilor de asigurare, FGA recomanda transmiterea documentelor Online, pe portalurile dedicate:

Deschidere dosare dauna: Formular Daune - www.fgaromania.ro

Cereri de plata privind acordarea despagubirilor(Anexa 10): Cerere de plata privind acordarea despagubirilor/ indemnizatiilor - www.fgaromania.ro

Cereri de plata privind restituirea restituirii de prima: Cerere de plata privind acordarea restituirii de prima - www.fgaromania.ro

Petitii/Sesizari: Petitii / Solicitari - www.fgaromania.ro

Pentru orice alte solicitari/intrebari etc: office@fgaromania.ro

Comunicare cu mass-media: comunicare@fgaromania.ro

Adresa Postala: Strada Vasile Lascar nr.31, CP: 020492, sector 2, Bucuresti.

Reprezentantii FGA mentioneaza, de asemenea, ca toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de dauna sau a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar, a transmis vineri, 17 martie 2023, ASF.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Decizia ASF cu privire la functionarea EUROINS Romania
EUROINS Romania: Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara afecteaza milioane de romani
EUROHOLD confirma stabilitatea tuturor celorlalte afaceri si filiale ale sale din afara EUROINS Romania
Pozitia UNSAR fata de retragerea autorizatiei de functionare EUROINS
PAID: Asigurarea impotriva dezastrelor naturale ramane valabila si permite instrumentarea daunelor, chiar si in situatia in care distribuitorul intra in faliment