1asig.ro
1asig.ro
FGA devine administrator interimar ...

FGA devine administrator interimar la CITY Insurance

5 min. / 1.540 cuvinte

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF de a inlocui mandatul Fondului de Garantare a Asiguratilor - FGA de administrator temporar al Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance cu mandatul de administrator interimar, cu un onorariu de 27.000 euro suportat de societate, a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA, in calitate de administrator interimar al CITY Insurance, are urmatoarele atributii:

  1. asigurarea administrarii si conducerii asiguratorului;
  2. adoptarea masurilor necesare pentru impiedicarea diminuarii activului si sporirii pasivului asiguratorului;
  3. adoptarea masurilor necesare pentru conservarea bunurilor asiguratorului;
  4. asigurarea preluarii evidentelor complete ale dosarelor de dauna, ale evidentelor tehnice si contabile aferente acestor dosare de catre Fondul de garantare a asiguratilor, in vederea exercitarii de catre acesta a atributiilor prevazute de Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Onorariul cuvenit Fondului de Garantare a Asiguratilor, in calitate de administrator interimar al Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - S.A., este in cuantum net de 27.000 euro, ce va fi achitat in lei, la cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil la data platii, onorariu ce va fi suportat de catre societate. Cheltuielile legate de administrarea interimara se suporta de catre Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance", scrie in decizia publicata in Monitorul Oficial.

FGA - de Garantare a Asiguratilor efectueaza plati de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege de 500.000 lei per contract de asigurare al asiguratorului in faliment. Acest plafon a fost marit prin OUG in contextul falimentului CITY Insurance.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Astfel, incepand cu 27 septembrie, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului CITY poate formula si adresa o cerere de plata privind acordarea despagubirilor/ indemnizatiilor sau o cerere restituire de prima, dupa denuntarea politei de asigurare la asigurator.

Conform legislatiei, FGA poate initia plata creantelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, intr-un termen de 60 de zile, calculat de la date publicarii Deciziei ASF referitoare la asigurator, in Monitorul Oficial.

Practic, FGA va incepe platile pentru pagubitii CITY Insurance in data de 29 noiembrie 2021.

Cererile se pot depune cel tarziu pana la 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal.

Prin intermediul serviciului de Email, FGA recomanda: Cereri de plata (Anexa 9 si 10): cerere.plata@fgaromania.ro

FGA mentioneaza, de asemenea, ca toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
GHID util pentru asiguratii afectati de intrarea in insolventa a societatii CITY Insurance (INFOGRAFIC)
ASF a avizat-o pe Mona CUCU in functia de Director General al FGA

3.537 accesari