1asig.ro
1asig.ro
FGA - 5 ani de volatilitate in ...

FGA - 5 ani de volatilitate in piata: 900 mil. lei despagubiri, peste 100.000 de cereri de plata primite

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimii 5 ani, piata autohtona a asigurarilor a fost tulburata de falimentele asiguratorilor ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, FORTE Asigurari si CertAsig. In urma lor au ramas aproape 89 mii de dosare de dauna nesolutionate, la care se adauga cele 58 mii de dosare deschise de catre Fondul de garantare a asiguratilor (FGA), dar si o criza semnificativa de imagine pentru piata de asigurari si una financiara pentru creditorii care asteptau sa fie despagubiti de asiguratorii falimentari.

PROMO


Fondul de garantare a asiguratilor a contribuit, in buna masura, la aplanarea acestei crize, in calitate de schema de garantare care actioneaza in piata romaneasca a asigurarilor.

FGA, participant activ la consolidarea pietei asigurarilor din Romania

Falimentele unor societati de asigurari precum ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig ori FORTE Asigurari au costat FGA aproape 900 de milioane de lei, suma la care se ridica valoarea despagubirilor achitate pana in prezent de Fond.

Dupa retragerea autorizatiilor de functionare si declansarea procedurilor de faliment, creditorii de asigurare ai societatilor in cauza au putut depune cereri de deschidere a dosarelor de dauna dar si cereri de plata, conform legii, la FGA, institutie infiintata special cu misiunea de a proteja creditorii de asigurari prin plata indemnizatiilor si/sau a despagubirilor rezultate din contractele de asigurare.

Fondul de garantare a asiguratilor a sarbatorit, in 2020, 5 ani de cand s-a constituit ca persoana juridica de drept public, 5 ani de contributie sustinuta la mentinerea stabilitatii pe piata asigurarilor.

Protejarea creditorilor de asigurari, pe primul plan

Doar in cazul ASTRA Asigurari, FGA a primit 66.762 de cereri de plata. Pana in prezent, FGA a acordat creditorilor de asigurari ai ASTRA Asigurari despagubiri sau restituiri prima in suma 460,3 milioane lei.

In cazul CARPATICA Asig, al doilea faliment de amploare trait de romani in ultimii 5 ani, FGA a receptionat 36.503 cereri de plata. Creditorii CARPATICA Asig au primit de la FGA sume pentru despagubiri sau restituiri de prima in valoare de 429,2 milioane lei.

Iesirea din piata a societatii FORTE Asigurari a adus la FGA 1.373 cereri de plata, pentru aceasta societate. Pana in prezent, FGA a achitat 8,4 milioane lei pentru pagubitii FORTE Asigurari.

Daca in cazul LIG Insurance, falimentul a fost anulat de instanta, in cazul CertAsig, procedura de faliment este in desfasurare. FGA este pregatit sa-si indeplineasca atributiile legale si in cazul acestei societati.

Falimentele, schimbarile legislative, presiunea pagubitilor: testul de rezistenta al Fondului

Cei 5 ani de falimente in asigurari nu au insemnat doar munca de solutionare a celor peste 100 mii de cereri de plata primite. Pentru FGA, aceasta perioada a insemnat si cresterea gradului de profesionalizare a angajatilor, dezvoltarea sistemelor informatice precum si a intregii arhitecturi de lucru, astfel incat fie ca vorbim de faliment sau rezolutie, institutia sa-si poata indeplini functiile dobandite prin lege.

De altfel, experienta si profesionalismul de care FGA a dat dovada de-a lungul anilor au fost salutate si in cadrul Forumului International al Schemelor de Garantare (IFIGS) - entitate cu expertiza vasta in domeniul schemelor de garantare - FGA servind 2 mandate consecutive de Vice Chair in cadrul Comitetului Executiv al IFIGS.

FGA isi va concentra activitatea in anii urmatori pe asigurarea sustenabilitatii obiectivelor strategice si pe finalizarea activitatilor demarate in anii anteriori, eforturi menite sa conduca la cresterea credibilitatii FGA in fata consumatorilor din asigurari drept institutie nationala competenta, responsabila si profesionista.

Articolul a fost publicat si in Editia Speciala a Revistei PRIMM Asigurari & Pensii, din luna decembrie 2020.

1.190 accesari