1asig.ro
1asig.ro

FBI: Pierderile provocate de criminalitatea cibernetica, aproape duble in 2018

5 min. / 1.540 cuvinte
Totalul pierderile raportate ca urmare a criminalitatii cibernetice aproape ca s-a dublat in 2018, ajungand la 2,7 miliarde de dolari, aproximativ jumatate dintre acestea vizand plati prin transfer bancar, arata FBI 2019 Internet Crime Report, citat de Claims Journal.

Potrivit raportului, FBI a primit, anul trecut, 352.000 de plangeri cu privire la criminalitatea informatica, in conditiile in care Internet Crime Complaint Center, din cadrul FBI, a primit, in medie, 300.000 de plangeri in fiecare an din ultima perioada. Pierderile raportate au crescut de la 800,5 milioane de dolari (2014), la 1,42 miliarde de dolari (2017). Din totalul pierderilor raportate in 2018, FBI atribuie suma de 1,2 miliarde de dolari transferurilor neautorizate de fonduri, prin inselatorii pe e-mail.

Depistarea platilor neautorizate, arata sursa citata, este unul dintre domeniile in care FBI a avut succes cu recuperarea pierderilor. In februarie, FBI a creat o echipa (Recovery Asset Team) cu obiectivul de a recupera sumele pierdute in urma unor inselatorii prin intermediul e-mail-urilor. Potrivit raportului, FBI a recuperat, anul trecut, 257 de milioane de dolari, bani care fusesera transferati de victimele criminalitatii informatice, ceea ce inseamna o rata de recuperare de 75%.

Nicio alta categorie de infractiuni cibernetice nu a provocat atatea pierderi cate a provocat inselatoria prin e-mail. Cea mai apropiata a fost "frauda de incredere/romantica", in care infractorul convinge victima de existenta unei relatii bazate pe incredere. Intr-o alta versiune, bunicii sunt pacaliti ca nepotii lor au nevoie de ajutor financiar urgent. Potrivit raportului, acest tip de frauda a avut, in 2018, nu mai putin de 18.493 de victime, provocand pagube totale de 362,5 milioane de dolari.

Investitiile inselatoare au provocat, anul trecut, pagube in valoare totala de 253 de milioane de dolari (pagube raportate) si au facut 3,583 de victime. Santajul informatic a inregistrat 51.146 de plangeri si pierderi de 83 de milioane de dolari in 2018, o crestere cu 242% comparativ cu anul anterior. Santajul viza, de cele mai multe ori, amenintarea cu trimiterea de clipuri pornografice catre familiile si prietenii victimelor, daca acestea din urma refuzau sa plateasca rascumpararea solicitata de infractori.

Surprinzator, mai multe tipuri de infractiuni care au captat atentia presei anul trecut, cum ar fi atacurile de tip malware, phishing si ransomware, au provocat un nivel relativ mic de pierderi raportate. Astfel, atacurile de tip ransomware, despre care s-a spus ca, anul trecut, au creat haos in cadrul mai multor institutii de mari dimensiuni, au provocat, potrivit raportului FBI 2019 Internet Crime Report, pierderi de numai 3,6 milioane de dolari.

Cu toate acestea, suma respectiva (3,6 miliarde de dolari) este marcata, in acelasi raport, cu un asterisc. Intr-o nota de subsol, se precizeaza ca pierderile raportate nu au inclus elemente ca pierderea afacerii, timpul, salariile sau costurile celor angajati pentru recuperarea datelor sau pentru repararea retelelor compromise. De asemenea, pierderile raportate includ strict ceea ce este raportat direct catre Internet Crime Complaint Center, nu si alte cazuri raportate birourilor teritoriale FBI sau agentilor FBI de pe teren.

Bill SIEGEL - membru al Coveware, companie specializata in securitatea cibernetica -, spune, pentru sursa citata, ca pierderile provocate de atacurile de tip ransomware sunt, in realitate, de 10-20 de ori mai mari decat cele care apar in Internet Crime Report. Bill SIEGEL arata ca cele mai multe dintre infractiunile de tip ransomware nu sunt raportate, deoarece victimele cred ca autoritatilor in domeniu le-ar fi foarte greu sa depisteze sursa unor atacuri care, de cele mai multe ori, solicita plata in Bitcoin.

Bill SIEGEL subliniaza ca aceste atacuri trebuie raportate. In primul rand, deoarece exista o sansa ca banii platiti ca rascumparare sa poata fi recuperati. In al doilea rand, pentru ca guvernul nu va aloca resursele necesare pentru a rezolva o problema, daca nu stie de existenta problemei. "Daca jefuirea bancilor nu ar fi fost raportata ca o problema, guvernul nu ar fi angajat oameni pentru a descuraja jefuirea bancilor", precizeaza BILL SIEGEL.

851 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO