1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Executivii sunt increzatori in economia mondiala, dar se tem de amenintari precum terorosmul sau schimbarile climatice

Un procent record al  directorilor generali sunt optimisti in ceea ce priveste mediul economic la nivel mondial, cel putin pe termen scurt. Aceasta este una dintre concluziile cheie ale celei de-a XXI-a editii anuale a studiului Global CEO Survey, realizat de PwC, care sondeaza perceptiile a aproape 1.300 de directori executivi din intreaga lume, raport lansat cu ocazia intalnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

57% dintre liderii de business chestionati spun ca situatia economica globala se va imbunatati in urmatoarele 12 luni. Procentul este aproape dublu fata de nivelul de anul trecut (29%) si reprezinta cea mai mare crestere de la inceputul colectarii de catre PwC a informatiilor despre perceptia asupra evolutiei economiei globale, in 2012.

In Romania, 49% dintre respondenti mizeaza pe accentuarea cresterii economice globale, in crestere de la 38% in 2017.

Optimismul in ceea ce priveste cresterea globala a crescut semnificativ in Statele Unite (59%), dupa o perioada de incertitudine cauzata de alegeri (24% in 2017). Brazilia a inregistrat, de asemenea, o crestere insemnata a procentului directorilor generali care sunt optimisti in ceea ce priveste imbunatatirea cresterii economice anul acesta (ajungand la 80% in 2018, fata de 38% in 2017). Chiar si in tarile mai putin optimiste, cum ar fi Japonia (38% in 2018 comparativ cu 11% in 2017) si Marea Britanie (36% in 2018 comparativ cu 17% in 2017), nivelul de incredere in cresterea economica globala a crescut de mai mult de doua ori fata de anul trecut.

"Optimismul directorilor generali in economia globala este generat de soliditatea indicatorilor economici. Cu piete de capital pe verde si previziuni de crestere a PIB-ului in majoritatea tarilor lumii, nu este de mirare ca directorii executivi sunt optimisti", spune Bob MORITZ, Presedintele Global al PwC.

Increderea in cresterea veniturilor pe termen scurt inregistreaza o tendinta ascendenta

Acest optimism in privinta economiei mondiale alimenteaza increderea directorilor generali in viitorul companiilor, chiar daca vorbim de un ritm de crestere mai modest. La nivel global, 42% dintre acestia spun ca sunt "foarte increzatori" in perspectivele pentru dezvoltare pe care propriile companii le au in urmatoarele 12 luni, in crestere de la 38% anul trecut.

In Romania, 38% dintre respondenti sunt foarte increzatori in perspectivele companiilor de a-si creste veniturile in urmatoarele 12 luni.

Daca ne uitam la rezultatele individuale, la nivel de tara, acestea variaza destul de mult. Perspectivele directorilor generali s-au imbunatatit in cateva piete cheie cum ar fi Australia (crestere de 4% pana la 46%) si China (crestere de 4% pana la 40%). Este in crestere ponderea executivilor care spun ca sunt "foarte increzatori" in evolutia pozitiva a companiilor lor in urmatoarele 12 luni.

In SUA, directorii generali si-au recapatat increderea. Dupa situatia tensionata de anul trecut, generata de alegerile prezidentiale, atentia acordata reglementarilor si reformei fiscale instituita de noua administratie face ca increderea in perspectivele de crestere ale companiilor pentru anul curent sa se imbunatateasca - de la 39% in 2017 la 52% in 2018. Mai mult, America de Nord este singura regiune unde majoritatea directorilor generali sunt "foarte increzatori" in ceea ce priveste propriile orizonturi de crestere pentru urmatoarele 12 luni.

In Marea Britanie, unde negocierile pentru Brexit au ajuns recent intr-un moment important, scaderea increderii pe termen scurt a liderilor de business nu este surprinzatoare (34% in 2018 comparativ cu 41% in 2017).

Industriile care au inregistrat cel mai mare procentaj al directorilor generali foarte increzatori in dezvoltarea companiilor in urmatoarele 12 luni sunt tehnologia (48%), serviciile profesionale (46%) si domeniul farmaceutic si al cercetarii medicale  (46%) - toate peste media globala (42%).

Strategiile de crestere raman, in mare masura, neschimbate comparativ cu rezultatele de anul trecut - directorii generali mizeaza pe crestere organica (79%), reducerea costurilor (62%), aliante strategice (49%) si fuziuni si achizitii (42%). Se inregistreaza o mica crestere in privinta interesului fata de parteneriatele cu antreprenori si start-up-uri (33% comparativ cu 28% anul trecut).

Topul celor mai importante tari pentru perspectivele de  crestere ale companiilor

Increderea directorilor generali in Statele Unite este in crestere la nivel global, executivii a caror afacere nu se desfasoara in aceasta tara au indicat inca o data SUA ca principala piata pentru perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatoarele 12 luni. Anul acesta, Statele Unite isi consolideaza avansul in fata Chinei (46% SUA comparativ cu 33% China, mai mult cu 2 puncte procentuale fata de 2017).

Germania (20%) ramane pe locul trei, urmata de Regatul Unit (15%), in timp ce India depaseste Japonia si devine a cincea cea mai atractiva piata in 2018.

"La nivelul Romaniei, pentru o crestere solida, nu sunt suficiente doar un grad ridicat de incredere si previzionarea unei perioade de avant economic, este nevoie de stabilitate politica si financiara. Aceste doua elemente sunt esentiale pentru o crestere organica care sa aduca incredere atat investitorilor straini cat si celor locali", spune Ionut SIMION, Country Managing Partner, PwC Romania.

Numarul angajatilor va creste

Increderea in dezvoltarea pe termen scurt alimenteaza optimismul privind cresterea numarului de angajati, context in care 54% dintre directorii generali planuiesc sa-si mareasca echipele in 2018 (fata  de 52% in 2017). Numai 18% dintre respondenti se asteapta la o reducere a numarului de angajati.

In Romania, 53% dintre respondenti considera ca numarul de angajati din organizatiile lor va creste.

La nivel global, sectoarele cu cea mai mare nevoie de forta de munca noua sunt sanatatea (71%), tehnologia (70%), serviciile profesionale (67%), comunicatiile (60%) si industria ospitalitatii si a petrecerii timpului liber (59%).

In ceea ce priveste angajatii cu competente digitale, peste un sfert dintre directorii generali (28%) sunt extrem de ingrijorati in ceea ce priveste disponibilitatea acestora in tara in care se afla, aceasta preocupare inregistrand cote ridicate in Africa de Sud (49%), China (51%) si Brazilia (59%).

Totodata, 22% dintre directorii executivi sunt deosebit de ingrijorati in privinta existentei competentelor digitale in randul fortei de munca, 27% se tem de lipsa acestora la nivelul industriei in care activeaza, iar 23% sunt foarte preocupati de lipsa lor la nivelul managementului.

Investitiile in spatii moderne de lucru, programe de invatare si dezvoltare si parteneriatele cu alti furnizori de servicii sunt strategiile preferate de directorii generali pentru a atrage si dezvolta abilitatile digitale de care au nevoie.

Impactul tehnologiei asupra angajarii si competentelor

In timp ce o cercetare recenta a PwC a aratat faptul ca angajatii sunt increzatori ca tehnologia le va imbunatati perspectivele de angajare, directorii generali admit ca preocuparile pentru reconversia angajatilor si cresterea transparentei in ceea ce priveste felul in care automatizarea si inteligenta artificiala (AI) ar putea influenta locurile de munca incep sa devina tot mai importante pentru ei.  

Doua treimi dintre directorii generali considera ca sunt responsabili pentru reconversia profesionala a angajatilor al caror loc de munca va disparea odata cu introducerea tehnologiei. Industriile cel mai afectate de acest aspect sunt ingineria si constructiile (73%), tehnologia (71%) si comunicatiile (77%). 61% dintre executivi isi construiesc increderea echipelor lor prin asigurarea transparentei, cel putin pana la un anumit nivel,  privind impactul automatizarii si AI asupra angajatilor.


"Pentru dezvoltarea continua a afacerilor, indiferent de aria de activitate, pregatirea fortei de munca cu aptitudinile potrivite este vitala. De exemplu, ca parte a strategiei de resurse umane in era tehnologiei, 76% dintre directorii generali din Romania si din Europa Centrala si de Est declara ca organizatiile lor contribuie la educarea fortei de munca prin intermediul stagiilor de practica si ucenicie. In Romania 88% dintre executivi sustin ca organizatiile lor implementeaza programe de invatare si dezvoltare continua ca strategie pentru a atrage angajatii cu abilitati digitale. Drept urmare, programa de educatie pe termen mediu si lung sa trebuie vina in intampinarea nevoilor mediului de afaceri si sa puna un accent mai mare pe competentele digitale", a adaugat Ionut SIMION.

Tranzitia digitala si automatizarea este acuta in sectorul serviciilor financiare. Aproape un sfert (24%) dintre directorii generali din sectorul bancar, al pietelor de capital si al asigurarilor au in plan reducerea fortei de munca, conditii in care 28% dintre locurile de munca din aceste sectoare vor disparea in mare masura  din cauza tehnologiei si automatizarilor.

Amenintarile la adresa cresterii economice

Directorii generali se tem de amenintarile mai largi din societate pe care ei nu le pot controla. Terorismul, incertitudinea geopolitica, criminalitatea informatica si schimbarile climatice sunt amenintari care se vor intensifica, se arata in studiului Global CEO Survey, realizat de PwC.

In ciuda optimismului in ceea ce priveste economia globala, se dezvolta o stare de neliniste pe un palier mai larg care cuprinde amenintari pentru afaceri, economie si societate. Directorii generali sunt "extrem de ingrijorati" in ceea ce priveste incertitudinea geopolitica (40%), amenintarile cibernetice (40%), terorismul (41%), disponibilitatea abilitatilor cheie (38%) si populismul (35%). Aceste amenintari le depasesc pe cele cu care mediul de afaceri este obisnuit, cum ar fi volatilitatea cursului de schimb (29%) si schimbarile comportamentale ale consumatorului (26%).

Subliniind aceste schimbari, este de mentionat faptul ca ingrijorarea extrema fata de terorism s-a dublat (41% in 2018, comparativ cu 20% in 2017), iar terorismul intra in topul primelor zece amenintari la adresa cresterii. Amenintarea supra-reglementarii ramane una dintre ingrijorarile majore ale directorilor generali (42% s-au aratat extrem de ingrijorati in aceasta privinta), si peste o treime (36%) raman ingrijorati in privinta cresterii sarcinii fiscale.

Disponibilitatea abilitatilor cheie este cea mai importanta ingrijorare pentru executivii din China (64% se arata "extrem de ingrijorati" in 2018 comparativ cu 52% in 2017). Amenintarile cibernetice au devenit principala ingrijorare a directorilor generali din Statele Unite (63%) si Regatul Unit (39%), depasind in acest fel supra-reglementarea. In Germania, de asemenea, amenintarile cibernetice au sarit de pe locul 5 in 2017, pe locul trei (28%) anul acesta.

La un an dupa semnarea de catre 190 de natiuni a Acordului de la Paris, prin care tarile s-au angajat voluntar la un program de protectie climatica si investitii in tehnologii cu emisii reduse de CO2, ingrijorarile executivilor in privinta influentei schimbarilor climatice si a dezastrelor naturale asupra cresterii economice s-au dublat, ajungand la 31%, de la 15% in 2017.

Fenomenele meteo de intensitate mare si retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris au ridicat semnificativ nevoia de implicare a sectorului business in problemele climatice, reglementare si rezistenta companiilor in situatii critice. In China, peste jumatate (54%) dintre liderii de business sunt extrem de ingrijorati in privinta schimbarilor climatice si dezastrelor naturale ca o amenintare pentru cresterea economica, in mod egal cu ingrijorarea lor fata de incertitudinea geopolitica si a protectionismului.

"Nivelul ridicat de ingrijorare este antrenat mai degraba de modificarile la nivel social si geopolitic decat de dinamica pietelor pe care activeaza executivii", spune Bob MORITZ, Presedintele PwC la nivel global. "Este clar ca increderea lor pe termen mediu si lung in cresterea veniturilor este temperata de amenintari pe care mediul de business nu este obisnuit sa le abordeze."

Incredere si leadership

Rezonand cu tema de anul acesta a Forumului Economic Mondial, directorii generali admit ca traim intr-o lume divizata. Nu exista consens in randul directorilor generali atunci cand vine vorba de cei care vor beneficia de pe urma viitoarei cresteri economice, cei multi sau cei putini.

Examinand situatiile critice pentru afaceri, directorii generali admit faptul ca livrarea de rezultate in perioade tot mai stranse de timp (60%) este principala provocare. Cu toate acestea, sunt din ce in ce mai multe presiuni pentru ca liderii, in mod individual, sa fie trasi la raspundere (59%), inclusiv pentru administrarea deficitara. Peste o treime dintre respondenti (38%) au declarat ca percep o presiune mai mare din partea angajatilor si a clientilor de a lua atitudini politice si sociale in mod public.   

PwC a realizat 1.293 de interviuri cu directori generali din 85 de tari, in perioada august - noiembrie 2017. Esantionul este ponderat cu marimea PIB-ului fiecarei tari, pentru a ne asigura ca parerile directorilor generali sunt corect reprezentate in toate tarile importante. 11% dintre interviuri s-au desfasurat telefonic, 77% online, si 12% prin posta sau fata in fata. Toate interviurile cantitative au fost confidentiale. 40% dintre companii au venituri de peste 1 miliard de dolari sau mai mult; 35% au venituri intre 100 de milioane de dolari si 1 miliard; 20% au venituri de pana la 100 de milioane de dolari; 56% dintre companii sunt private.