1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Evolutia pietei locale de fuziuni ...

Evolutia pietei locale de fuziuni si achizitii in 2022

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 258 de tranzactii (1) in cursul anului 2022, cu o valoare totala estimata la 6,6 miliarde de USD (2). Aceasta reprezinta o crestere de 26% fata de numarul de tranzactii din 2021 (206) si o valoare estimata mai mare cu 10% de la an la an (6,0 miliarde USD in 2021), potrivit analizei realizata de EY Romania.

Potrivit specialistilor, la nivel global, dupa unul dintre cei mai de succes ani inregistrati pentru activitatea de fuziuni si achizitii in 2021, anul trecut a marcat o incetinire semnificativa din cauza incertitudinii ridicate, a cresterii costurilor de finantare, a cresterii preturilor la energie si a perturbarilor lanturilor de aprovizionare. Multiplele perturbari au dus la scaderea valorii fuziunilor si achizitiilor la nivel global cu 37% de la an la an, in timp ce valoarea fuziunilor si achizitiilor europene a scazut cu 28%. In acest context, activitatea de fuziuni si achizitii din Romania a fost in contradictie cu tendintele globale si regionale si a avut o performanta net superioara.

Astfel, investitorii strategici au continuat sa fie actorii dominanti pe piata locala de fuziuni si achizitii, reprezentand 88% din tranzactii in 2022. Tranzactiile interne au inregistrat o usoara crestere, cu 119 tranzactii inregistrate (fata de 112 in 2021), in timp ce numarul tranzactiilor realizate de investitori straini (inbound) a crescut cu 38% de la an la an, pana la un total de 119. In special, numarul tranzactiilor outbound a crescut de peste doua ori de la an la an, reflectand dorinta sporita a investitorilor romani de a efectua tranzactii transfrontaliere.

"Desi datele din piata sugereaza o dinamica pozitiva pentru intregul an 2022, notam o incetinire a activitatii de fuziuni si achizitii remarcata in a doua jumatate a anului. In special, marirea decalajelor in ceea ce priveste asteptarile de pret intre buyside si sellside au devenit treptat un factor proeminent. Desi mediul este inca volatil, ne asteptam ca activitatea din 2023 sa reflecte faptul ca elementele fundamentale care au stat la baza nivelurilor record de tranzactii din ultimii ani sunt in mare parte inca valabile. In plus, consideram ca actualul context al pietei reprezinta o oportunitate unica pentru jucatorii strategici, cu bilanturi puternice de a se repozitiona strategic pe termen lung", a declarat Iulia BRATU, Head of Lead Advisory, EY Romania.

Cele mai active sectoare in functie de volumul tranzactiilor au fost tehnologia (19,4% din tranzactii) si sectorul imobiliar (16,3%), urmate de sanatate (11,2%), energie si utilitati (8,1%) si produse industriale diversificate (7,8%). Pozitia de top a fost inversata intre tehnologie si sectorul imobiliar fata de anul 2021, ceea ce arata importanta tot mai mare a abordarii nevoilor de transformare digitala, precum si incetinirea adusa sectorului imobiliar de ratele mai mari ale dobanzilor. In plus, activitatea de fuziuni si achizitii in domeniul sanatatii a fost stimulata de corporatiile bine capitalizate care au iesit mai puternice din criza COVID, in timp ce companiile din domeniul energiei si al utilitatilor au beneficiat de accelerarea tranzitiei energetice la nivel european.

Cele mai mari tranzactii ale anului

- Producatorul de gaze naturale Romgaz a achizitionat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si participatia sa de 50% in proiectul offshore Neptun Deep pentru 1,06 miliarde de USD

- Achizitionarea producatorului auto Ford Romania de catre Ford Otosan Olanda pentru 785 milioane de USD

- Portofoliul de birouri din Romania al CA Immo a fost achizitionat de Paval Holding pentru 389 milioane USD

- GlobalLogic, o companie a grupului Hitachi, a achizitionat Fortech, una dintre cele mai importante firme independente de inginerie digitala din Romania, pentru o suma estimata la 255 milioane USD

- Portofoliul NPL al Bank of Cyprus din Romania a fost achizitionat de APS Holdings Corporation pentru 158 milioane USD.

In 2022, dimensiunea medie a tranzactiilor a ramas stabila, la 45 de milioane de USD, dar sub nivelul maxim inregistrat in 2020. Acest efect este, de asemenea, amplificat de tendinta constanta a neraportarii valorilor pentru tranzactiile mai mari. In cele din urma, cei mai activi investitori in functie de tara de origine au provenit din Statele Unite (11,6% din tranzactiile inbound), Germania (8,3%), Marea Britanie, Belgia si Polonia (6,6% fiecare).

Nota: (1) Baza de date de fuziuni si achizitii a EY pentru Romania exclude tranzactiile cu participatii achizitionate mai mici de 15%, precum si valoarea tranzactiilor pentru tranzactiile cu mai multe tari, in cazul in care valoarea activelor specifice fiecarei tari nu este dezvaluita. (2) include o estimare a valorii tranzactiilor in cazul in care nu au fost divulgate anterior date de catre parti sau nu sunt disponibile in bazele de date ale unor terti si/sau raportate de surse media (3) se refera la tranzactii cu valori divulgate intre 5 si 500 milioane USD.