1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Evolutia asigurarilor de locuinte ...

Evolutia asigurarilor de locuinte in ultimii 10 ani

Piata totala a asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative) a crescut constant in ultimii cel putin cinci ani, ajungand in primul semestru din 2022 la o valoare a primelor brute subscrise de circa 305 milioane de lei, insa XPRIMM a analizat rapoartele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a vedea evolutia pietei din ultimii 10 ani!

Din analiza datelor din perioada S1 2013 - S1 2022, observam ca romanii nu s-au preocupat suficient de mult de protectia locuintelor, acest lucru fiind reflectat atat in valoarea primelor brute subscrise, cat si in numarul de contracte in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare.

In ceea ce priveste valoarea subscrierilor pe asigurari obligatorii de locuinte si asigurari facultative, aceasta are o scadere de 9,8% in S1 2022 fata de S1 2013, iar numarul de contracte in vigoare a coborat la 3,4 milioane, de la 4,16 milioane in S1 2013.

Dar in ultimii 2 ani piata recupereaza si inregistreaza cresteri semnificative, de peste 10%. Cea mai mare crestere din perioada analizata a fost in S1 2013 fata de S1 2012, de aproape 22%, iar cea mai mare reducere a fost in S1 2014, de peste 34%.

Amintim ca din cele 9,6 milioane de locuinte din tara noastra, doar 20% au o asigurare obligatorie si doar 17% sunt protejate si printr-o asigurare facultativa, conform datelor UNSAR.

De remarcat in toata aceasta perioada este faptul ca, in ciuda scaderii usoare a valorii PBS, companiile au platit tot mai multe daune pentru riscurile acoperite de polite. Astfel, in S1 2022 daunele achitate au insumat circa 46,32 milioane de lei, in crestere cu aproape 48% fata de S1 2013, cand au fost in valoare de 31,38 milioane de lei.

In Romania, pentru constructiile cu destinatia de locuinta este obligatorie asigurarea acestora impotriva dezastrelor naturale. Polita de asigurare obligatorie a locuintei este numita si PAD (polita de asigurare a dezastrelor), fiind administrata de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD, care acopera daunele produse locuintelor de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale ce pot aparea in Romania - inundatii, cutremur, alunecari de teren. Pentru alte riscuri (de ex. incendiu, furtuna, explozie, trasnet, furt, daune produse de avarii la instalatiile de apa etc) sau pentru sume asigurate peste sumele asigurate prin polita PAD, este recomandat sa incheiati asigurari facultative pentru locuinte.

82% dintre romani stiu ca trebuie sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren, prin polita PAD, conform legii - arata rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR. Cu toate acestea, doar una din cinci locuinte este protejata.

Pentru al X-lea an consecutiv, campania nationala de informare "Luna Asigurarilor de Locuinte" le-a reamintit romanilor de importanta asigurarii propriei case. Astfel, pe intreaga durata a lunii octombrie, informatiile de baza despre rolul si beneficiile asigurarilor de locuinte au fost transmise alaturi de cele mai importante detalii pe care romanii trebuie sa le cunoasca despre riscurile care le ameninta casele si despre ce pot face pentru a reduce cat mai mult aparitia si efectele acestora.

Campania "Luna Asigurarilor de Locuinte" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si s-a desfasurat cu sprijinul PAID Romania, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

De asemenea, proiectul a fost realizat cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, PRO FIDUCIARIA, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GENERALI Romania, SIGNAL IDUNA Asigurari, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GLOBASIG Broker, LION Broker, STELLAR RE, FDA - Fabrica de Asigurari, CAMPION Broker, PRESTIGE Broker, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, HOBBIT Broker si ASIGEST Broker.

Numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la nivel national, era de 1.836.180 la sfarsitul lunii octombrie 2022, cu un grad de cuprindere in asigurare de 19,15%, potrivit datelor de pe site-ul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna octombrie 2022, pentru apartamente, respectiv 1.110.047, in timp ce pentru case erau valabile 726.133 de polite.